З початком нового навчального року знову все частіше піднімається питання навчального навантаження на учнів. Навіть одинадцятикласники бідкаються, що в них по 8 уроків, а ще потім потрібно зробити домашнє завдання та і багато хто займається додатково з репетиторами.

Допустима сумарна кількість годин (уроків) тижневого навантаження учнів регламентована ДСанПіН 5.5.2.008-01. Наприклад для 5 класу з 5 денним навчальним тижнем це 28 годин.

Згідно з Постановою КМУ від 23 листопада 2011 р. № 1392 Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти визначено норми гранично допустимого навантаження, однак години фізкультури освітньої галузі «Здоров'я та фізична культура» не враховуються в гранично допустимому навчальному навантаженні на учня. Враховуючи, що Постановою КМУ від 23 листопада 2011 р. № 1392 не була зареєстрована в Мінюсті виникає питання щодо законності рішення виведення уроків фізкультури з норми гранично допустимого навантаження. Таким чином і уроки з музичного і образотворчого мистецтва МОН могло б не враховувати?

У квітні МОН затвердило Типові освітні програми для 2-11 класів відповідно до яких, наприклад, загальний обсяг навчального навантаження для учнів 5-х класів – 1050 годин/навчальний рік. А максимальна кількість годин на тиждень, в залежності від типу закладу, є 30 або 31 година.

Щоб зрозуміти загальну кількість годин для Вашої школи або конкретного класу необхідно отримати (інформаційним запитом) Робочий навчальний план школи, як зразок Робочий навчальний план Ходосівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

І ще зверну увагу батьків, що виховна година не передбачена навчальними планами, тож саме Вам вирішувати чи потрібно дитині відвідувати їх.