Ось вже й закінчились свята першого дзвоника або «святкові» лінійки — у кого на що здатна адміністрація закладу. Але все чіткіше у повітрі вимальовується питання: у скільки обійдеться безкоштовна освіта для дитини цього року?

Шкільне приладдя, шкільна форма, книжки, фонди — все це вже прижилося в уяві більшості батьків, як постійний атрибут навчального року. Але ж, звичайно, кмітливі чиновники від освіти не збираються зупинятися на цих дрібницях. То тут, то там чути про нові хитрощі дбайливих «освітян»: чи то про платні уроки фізкультури (в басейні ), чи то про платні групи подовженого дня.

Наприклад, представники адміністрації Спеціалізованої загальноосвітньої школи №8 м. Хмельницького забажали отримати додаткові прибутки від послуг, які дублюють ті, що надаються в рамках груп подовженого дня та фінансуються коштом місцевих бюджетів. За результатами судового розгляду школу зобов'язали повернути матері учнів незаконно сплачені кошти та відшкодувати судові витрати. Досвідом позивач, Ольга Яневич-Федишина, ділиться в дописі , де зокрема, виклала і рішення суду.

Щодо груп подовженого дня, то МОН Наказом №677 від 25.06.18. затвердило новий «Порядок створення груп подовженого дня», який можна завантажити на сайті МОН.

Аби обмежити можливі хитрощі дбайливих «освітян», 10.08.18. МОН оприлюднило лист до освітян та місцевих органів самоврядування, де вчергове нагадується, що загальна середня освіта відповідно до Конституції та законодавства є обов'язковою і безоплатною, а витрати на забезпечення навчально-виховного процесу в державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладах здійснюються на нормативній

основі за рахунок коштів відповідних бюджетів у повному обсязі (Рішення Конституційного Суду України N 5-рп/2004).

Тож я впевнений, що настануть часи коли навіть і зошити, і щоденники, і олівці будуть забезпечуватися за рахунок місцевих бюджетів і чим більше буде батьків, які готові відстоювати права дітей та свої права, тим швидше це станеться.

P.S. І, будь ласка, перед тим як розповідати, що грошей в бюджетах не вистачає, вивчіть бюджет свого міста та порівняйте ринкові ціни і ціни за які роблять закупки ваші органи самоврядування.