Після прийняття нового ЗУ Про освіту, скрізь сутінки педагогічної не компетенції та недовіри до системи освіти почали пробиватись промені надії, що процес змін запущено і колись наші діти отримають сучасну та якісну освіту. Особисто для мене одним з таких промінців надії була норма закону яка зобов'язувала проводити конкурси на посади керівників загальноосвітніх закладів, контракти яких закінчились. Безумовно це повинно додати елемент конкуренції для такої важливої галузі, як загальна середня освіта. Мотивувати тих небагатьох молодих та амбітних людей, які ще не підлаштувалися під систему, впроваджувати нові моделі навчання та покращувати якість освіти. Бо я впевнений, якщо школи міста яке займає 8 місце в країні за населенням і приблизно таке ж за бюджетом, не повинні займати найнижчі місця з 200 найкращих шкіл країни (195 та 198 місце).

Так мабуть важало і Управління освіти м. Кривий Ріг бо ще в травні попередили керівників загальноосвітніх закладів термін дії контрактів яких спливав влітку 2018 року, що контракти з ними продовжувати не будуть, що визвало чималий резонанс серед керівників 78 шкіл міста. Але вже 01.08.18. Управління освіти надало відповідь на інформаційний запит, що конкурси на посаду керівників загальноосвітніх закладів пройдуть лише в 5 закладах. Можливо на позицію Управління освіти вплинули зауваження депутата міської ради від Опозиційного блоку Палій Є.А. яка на зустрічі депутатів по опрацюванню пропозицій до «Положення про конкурс на росаду керівників ЗНЗ» заявила, що до них звертаються керівники шкіл і що з керівниками неправомірно укладали контракти . Бо повинні були укладати строкові угоди, які після подовження один раз можна важати безстроковими угодами.

От і виходить, що замість того щоб провести конкурси на посади керівників, що безумовно збільшило б рівень довіри до місцевої влади та керівників закладів, Опозиційний блок і міський голова надали індульгенцію місцевим керівникам загальноосвітніх закладів, можливо на все життя. Хоча, як приклад можна взяти Дніпро, де вже проходить чергова хвиля конкурсів на посади керівників. І хоча звичайно там також є свої проблеми, але вони зробили цей важливий крок.

Звичайно будь-які реформи важко впроваджувати коли на місцевих рівнях намагаються в будь який спосіб зберегти існуючу ієрархію в системі освіти. Це на урочистих лінійках депутати будуть розповідати як багато вони виділили грошей (переважно бюджетних) та як сильно піклуються про освіту дітей. Але як тільки питання доходить до реальних змін, на горизонті з'являються чергові вибори. Лише педагогічний склад загальноосвітніх закладів у 2016/2017 навчальному році складав 406 237 педагогів. А якщо ще додати технічний персонал ЗНЗ, дошкільні та позашкільні заклади освіти, профтехучилища та технікуми, відділи та управління освіти, господарчі групи та централізовані бухгалтерії то виходить надпотужна машина для проведення виборів яку політичні партії намагаються використати в своїй користі. Саме тому батьки роками не можуть домогтися хоч якогось покарання для «привілейованих» керівників закладів освіти навіть маючи беззаперечну доказову базу.

Враховуючи трудову міграцію батьків, які через певний час почнуть вивозити сім'ї на постійне місце проживання за кордон, надзвичайно великий обсяг інформації, яку можна отримати в інтернеті, та можливість навчатись дистанційно або екстерно з великою долею ймовірності можна сказати, що загальноосвітні заклади в такому стані в якому вони знаходяться зараз стануть майже не потрібні.

Але кого це хвилює, передвиборча боротьба в Кривому Розі вже почалась?!