МОН пропонує для громадського обговорення проект Типового Положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти.

Враховуючи, що «Типове положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти» визначає загальні засади проведення конкурсу на посади керівників державних, комунальних закладів загальної середньої освіти (далі — заклади загальної середньої освіти), а засновники закладів загальної середньої освіти на підставі цього Положення розробляють і затверджують власні положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти та враховуючи те, що персональний склад конкурсної комісії пропонують затверджувати відповідно до вимог З У «Про загальну середню освіту» в якому йдеться про те що до складу конкурсної комісії входять представники громадського об'єднання батьків учнів (вихованців) закладу загальної середньої освіти та громадського об'єднання керівників закладів загальної середньої освіти відповідної адміністративно-територіальної одиниці, також враховуючи добровільність створення таких громадських об'єднань, може виникнути ситуація, коли буде порушено норми законодавства щодо представлення цих категорій учасників освітнього процесу з причини їх відсутності, як добровільних (необов'язкових) або створення таких організацій тільки для участі в конкурсній комісії.

Стаття 1. Поняття громадського об'єднання

1. Громадське об'єднання — це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. ЗУ Про громадські об'єднання

2. Громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється, як громадська організація або громадська спілка.

Вихід з такої ситуації, здавалось би, можна було знайти визначенням кандидатів від батьків та працівників закладу шляхом вибору членів комісії на загальних зборах, але враховуючи, що немає жодного більш менш зрозумілого нормативно-правового документу, який би регулював питання проведення загальних зборів (відповідальна особа, порядок повідомлення, кворум та інші) в закладах освіти, зокрема загальноосвітніх, виникають побоювання щодо відкритості процедур проведення зборів. Враховуючи те, що переважна більшість конкурсів має припасти на літо, взагалі малоймовірно зібрати необхідну кількість працівників закладу. Батьків на загальні збори навіть з технічної точки зору неможливо зібрати (школи переважно не мають приміщень, де можна розмістити велику кількість батьків).

Тож є небезпека, що Управління освіти через контрольовані конкурсні комісії, склад і регламент роботи якої не прописаний, зможуть допомагати перемогти претендентам на посаду керівників закладів, підконтрольних органам влади. А «Типове положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти» через відсутність прозорих та чітких механізмів діяльності конкурсної комісії викличе велику кількість зауважень, як наприклад «Примірне положення про діяльність Батьківських Комітетів».

Для уникнення ситуації контролю

Та на виконання ЗУ Про освіту:

Стаття 6. Засади державної політики у сфері освіти та принципи освітньої діяльності

інституційне відокремлення функцій контролю (нагляду) та функцій забезпечення діяльності закладів освіти;

Пропонуємо:

Розробити окремо «Типове положення* про конкурс на посаду члена конкурсної комісії з обрання керівників державних, комунальних закладів загальної середньої освіти», щоб чітко виписати порядок оголошення конкурсу, вимоги до кандидатів, порядок голосування за кандидатів до конкурсної комісії, порядок голосування за кандидатів на посаду керівника закладу, оголошення результатів конкурсу на посаду члена конкурсної комісії та затвердження складу конкурсної комісії.

Формувати комісію терміном на 1 рік, для кожного району чи ОТГ окремо, що дасть можливість комісії стабільно працювати, з експертів у сфері освіти, представників Асоціацій керівників навчальних закладів, Громадських об'єднань батьків, Громадських Організацій, які ведуть діяльність у правозахисній сфері та сфері освіти, педагогів. Не більше 11 осіб, не менше 7, непарне число, шляхом голосування серед мешканців територіальної громади, для якої створюється комісія. Що на наш погляд, унеможливлювало б (мінімізувало) адміністративний вплив органів влади на призначення керівників закладів загальної середньої освіти та відповідало б таким засадам державної політики у сфері освіти, як демократизм та формування громадянської культури та культури демократії. ( Ст. 6. ЗУ Про освіту)

* (положення — звід нормативних приписів, який визначає

організацію та діяльність органів виконавчої влади, органів

державного управління, органів господарського управління та

контролю, посадових та інших осіб у певних сферах діяльності; Наказ міністерства юстиції 02.08.2007 N 592/5 )