Річкова Брама Києва, що це ?! Це унікальна ідея відродження, створена громадою на тлі ігнорування громадської думки, системної руйнації історичного середовища та окремих пам'яток, ігнорування всіх чинних норм та правил національного та міжнародного рівня, неможливості розраховувати на справедливий судовий розгдяд, відсутності будь-яких результативних, зрозумілих дій з боку державних пам'яткоохоронних інституцій, невтручання міжнародних организацій World Heritage Committee UNESCO, International Council on Monuments and Sites (ICOMOS). Лише силами громадських організацій, одна з них найстаріша в Україні, це Українське товариство охорони пам'яток історії та культури та інших, було ініційовано процеси, які мають величезний спротив, але все ж таки рухаються. Нажаль немає розуміння у суспільства, для чого все це зберігати та що з цим робити далі. Все це не випадково і має обґрунтування, йому немає звідти взятись!!! Ніхто не займається вихованням розуміння спадщини, немає моди на знання історії України, відсутні державні програми розвитку музейної справи, збереження та використання спадщини, розвитку в'їздного туризму, освітніх програм. На сьогодні рівень свідомості та відповідальності громадянського суспільства в Україні знаходиться на початку зростання і спричинений відсутністю соціального захисту громадянина, захисту та забезпечення конституційних прав та свобод, складною економічною ситуацією та багатьма іншими вагомими обставинами, які призвели до певного знецінення та руйнації системи цінностей.

Отже ідея полягає в першу чергу у відродженні базових цінностей.
Тому, одним з основних та надважливих завдань Річкової Брами Києва є просвітницька робота, залучення громадян до збереження та розвитку історичного середовища міста, розуміння надбання, як національного ідентифікатора, засвідчення приналежності нації до величі Київської Русі.
Революція Свідомості,

5c74892676df2.png

це не гасло, це не політичні амбіції, це напевно єдине, що може втримати українське суспільство від повного хаосу та свавілля. Я та мої друзі, колеги впевнені, що власним прикладом доведемо, що все можна зробити тільки тоді, коли робиш системно, наполегливо та чесно, коли сам віриш в те, що робиш.

Річкова Брама Тисячолітнього Києва, Музей на Поштовій площі вже стали прецедентом та прикладом спільної дії, співпраці та першими кроками у напрямку справжньої Революції Свідомості.
Я в це вірю!

З повагою, автор ідеї, конкурсу та проекту,«Річкова Брама Києва»,

Засновник ГО «Громада Андріївський Узвіз»,

Засновник HeritageTime C.L.,

член Головної Ради УТОПІК.

Віталій Білецький