Вітаю всіх з важливою датою!

#МузеюНаПоштовій — півроку та три дні!

Півроку та три дні триває безстрокова акція протесту громади міста Києва на підтримку пам'ятки археології та створенню повноцінного #МузеюНаПоштовій!

Друзі, вже досить тривалий термін не було новин стосовно перебігу подій але на це є причини.

Перша та сама вагома, ніхто з ініциатовної групи не публікує інформацію,яка є частиною незрозумілого процесу, або не є правдою, або не підтверджена офіційно.

5c1efb9fc5b6f.png

Друге, ми, а це не тільки я, не маємо бажання та цілі створювати інфо — привід, там де його немає, тим більше, що серед всієї групи людей немає жодного піар-менеджера або людини, яка би це робила навмисно та професійно.

Сьогодні можу проінформувати та напевно звітувати щодо процесів, які відбуваються навколо пам'ятки археології, проекту ТРЦ, самої конструкції Поштової площі та де зараз знаходиться питання створення #МузеюНаПоштовій, на якому етапі та чому так.

Далі, коротка версія, більш детальну з документами, листуванням та іншими фактами підготуємо та обов'язково опублікую у вигляді звіту за півроку цілодобової роботи!

______________

Почну з кінця, з наради, яка відбулась 21 грудня, попри всі обставини, так званий людський фактор, дурість та інші речі.

Нам вдалось в термін про який була домовленість зібрати професіоналів, конструкторів, проектувальників, які знають цей об'єкт та готові долучитись до процесу. Фахівці вищого рівня, яких зараз майже немає.

Звісно були запрошені:

5c1ef3bae60ca.png

5c1eff51e87c8.png

Автор відкриття, дослідник Києва Михайло Сагайдак, спеціаліст з музеіфікації, археолог Юрій Кухарчук, співробітник Центру археології Києва Константин Роенко, представник Інститут археології НАН України — Institute of Archaeology of the NASU Всеволод Івакін, дійсна членкиня Icomos представник ініциатовної групи Ольга Рутковська, представник ініциатовної групи Петро Михайленко, представник ініциатовної групи Віталій Білецький, експерт з інженер-конструктивних рішень Виктория Кустова, експерт з інженерно-конструктивних Володимир Кисліцин, представник департаменту збереження культурної спадщини Вартан Азатьян , директор департаменту збереження культурної спадщини Олександр Никоряк, заступник директора департаменту культури Сергій Анжияк, представник Міністерство культури України Михайло Попил, представник інвестора Валерій Олійник та інші.

5c1ef3eb15428.png

5c1ef43c0bd2b.png

Мета цієї наради була -довести можливість розробки альтернативного варіанту укріплення, спростувати інформацію та заяви інвестора щодо неможливості виконання робіт з забезпеченням збереження пам'ятки археології "in situ".

5c1effaac2989.png

Всі ці заяви є безпідставними і розмови про необхідність бетонування, повної виїмки грунту, що знищить пам'ятку, є маніпуляцією та намаганням реалізувати проект ТРЦ без змін. Незважаючи на всі обставини, та ігноруючи громаду міста, яка півроку вже знаходиться на Поштовій і нікуди не піде, якщо тільки у гості до відповідних осіб, поки не буде враховано вимоги викладені у постанові Верховної Ради України !!! Ігноруючи обидва рішення Київської міської Ради та надзвичайно небезпечний, аварійний стан конструкцій, інвестор або його представник робить все для умисного затягування процесу, що ставить під загрозу розробку не тільки альтернативного проекту укріплення конструкцій в частині закріплення тимчасових опор (паль) для забезпечення безпеки працівників, а затягує важливі зміни до проекту ТРЦ з урахуванням археологічних об'єктів, ділянок, які лишаються в первісному вигляді з подальшою музеїфікацією за концепцією автора відкриття та по робочим кресленнями компанії Альтис-Девелопмент. Все це ставить під загрозу життя та безпеку людей, які користуються площею!

Тому треба діяти, та розробити комплексне технічне завдання з почергово прописаним кожним видом та чергою робіт, з зазначенням точних параметрів ділянок визначених автором відкриття для їх збереження та музеіфікації, розробкою спільно з археологами, консерваторами та конструкторами програми археологічних досліджень, розробкою системи водовідведення, дрєнажів, укріплень без руйнації та пропозиціями змін до проекту ТРЦ, яке будемо готові обговорювати після новорічних свят. Важливо, що сьогодні конструктори, ВСІ археологи, ініциативна група та сподіваємось місцева влада мають єдине бачення та розуміння подальшого розвитку подій та бажання вийти у площину конструктиву для повернення до процесів пов'язаних з наведенням ладу на Поштовій площі !

Ще є добра новина, нажаль, це ще не перемога, але дуже тяжко далась кожному з нас ця постанова Кабміну, яка зараз проходить профільні міністерства щодо надання пам'ятці археології місцевого значення статусу пам'ятки археології національного значення зі збільшенням території, чіткими та визначеними об'єктами, які були зазначені у обліковій документації, які вже неможна зруйнувати дослідженнями або ще чимось!

Третя і остання на сьогодні новина!

Добігає завершення перший тур всеукраїнського конкурсу на найкращу концепцію історико-культурного,туристичного центру «Річкова Брама Тисячолітнього Києва» на Поштовій площі. Багато учасників, багато ідей. Сподіваємось, що завдяки цим ідеям багато хто перегляне власне ставлення до Поштової площі, до історичного середовища міста Києва та розпочне рух на збереження та відновлення, поки ще не надто пізно.

P.S. Всім, хто приклав стільки зусиль для того, щоб облікова документація ( паспорт пам'ятки археології національного значення), яка мала піти на Кабінет міністрів України ще у серпні — вересні, потрапила туди у листопаді!

Всім, хто щосили намагався зірвати старт конкурсу та затримав на місяць весь процес!

Всім, хто пробує дискредитувати представників громадських та пам'ятко-охоронних організацій міста Києва — привітання зі всіма святами, оптом, та побажання бути здоровими, мати завжди гарний настрій та усвідомити, що відверте ставлення, системна командна робота, повна самовідданість роблять дивні речі!

5c1efb69ef0be.png

Музей буде створено, повноцінний, унікальний археологічний,саме на місці знахідок!