Часто доводиться миритися з думкою, що ми програємо європейським країнам. Багато в чому. Але щоб вирішити проблему, її треба для початку визнати.

В переважній більшості наші міста некомфортні та незручні. І «лідером» є Київ. Коли ти вперше потрапляєш в умовний Будапешт ти не можеш отримати повноцінної інформації про рівень життя чи реальний стан економіки всієї Угорщини. Але ти одразу бачиш прірву між містом, яке створено для зручності своїх жителів та гостей, і нашою столицею — містом конфліктів інтересів.

Тут зона комфорту для кожного обмежується порогом власної квартири, і вже в ліфті, здається, можна кидати сміття чи палити. Велосипедні доріжки, скільки їх не розвивали, закінчуються глухим кутом, або перегороджуються імпровізованими парковками. Пандуси в усіх громадських закладах залишаються в далеких планах. Громадські вбиральні – в проекті. Кімнати годування немовлят – взагалі у мріях.

До цього історично викривленого суспільного договору додано команду управлінців, які не працюють на перспективу, не мислять стратегічно, а тримають на плаву поточну неефективну систему. Чимало людей може сказати, що Кличко — гарний мер. Але він скоріш непоганий ремонтник, який замість створення нового лагодить те, що є. Боротьба з наслідками лише відтерміновує подальше вирішення проблеми, а не вирішує її.


Переосмислення міського простору

Щоб не повторити помилки поточних і попередніх столичних очільників та їх команд, навесні цього року ми розпочали проект #КиївОчимаДемАльянсу. Він наочно демонструє альтернативне бачення розвитку нашого міста з усвідомленням проблем, які його гальмують, та пошуком рішень.

Передісторією запуску даного проекту стала боротьба киян проти будівництва ТРЦ на Героїв Дніпра. Боротьба, в якій всі ми програли. Громадянське суспільство не хотіло політизувати процес, адекватні політичні сили не зуміли консолідувати зусилля, мер поставив партійну лояльність та приватний інтерес свого товарища вище за інтерес громадян, які його обрали. У той період забудовник активно сіяв чутки, що єдиною альтернативою нелегальній торгівлі, яка дійсно є проблемою даної локації, є побудова ТРЦ. І ми запропонували альтернативне рішення, яке стало популярним в мережі, втім так і залишилося візуалізацією, бо політична вертикаль зробила все, щоб задовольнити потребу «своїх» в побудові ТРЦ.

59ce163b1dfe3.jpg

Після цього випадку ми почали активну роботу, щоб показати киянам, яким може стати їхнє місто за прогресивного управління.


Страшний сон інспектора благоустрою на Позняках

Жителям столичного мікрорайону Позняки ми презентували власне бачення частини «конюшини» біля виходу з однойменної станції метро. Ця зона має стати доступною для людей з обмеженими можливостями, батьків з візочками, пасажирів міського транспорту і навіть велосипедистів. Стихійну торгівлю мають замінити уніфіковані тимчасові споруди та вивіски. Про їх знесення мова не йде. Підходи боротьби з МАФами поточної влади є неприпустимими та неефективними. Демонтовані конструкції в одному місці через кілька місяців з'являються в іншому. Проблему МАФів, як одного з багатьох сегментів малого бізнесу необхідно вирішувати, але робити це стратегічно та поступово. Для цього потрібна міська програма переведення перших поверхів будинків в нежитловий фонд та стандартизація тих МАФів, що мають дозволи на певний період.

59ce16dc97a31.jpg

Проте міський простір має бути не тільки комфортним, але й естетично привабливим. Якби правил благоустрою дотримувались, то вже сьогодні ця площа виглядала б інакше. Місту потрібна імплементація дизайн-коду, а не лише презентація з такою назвою, яка вже кілька років лежить в поважних кабінетах.


Зони конфлікту на Оболоні

Оболонь, хоч і єодним з кращих спальних районів столиці, має свої локальні зони конфліктів. Природою даних непорозумінь є відсутність єдиного розуміння правил і вектору розвитку столиці. Район розподілений на «соти», кожна з яких пронизана алеями. Часто занедбаними, незручними для молодих батьків з дітьми, родин із собаками, пенсіонерів, молоді, та інших категорій мешканців.

59ce17034283e.jpg

Ми ж хочемо, щоб благоустрій не обмежувався фарбуванням лавочок та кладкою плитки.Ми хочемо, щоб цей простір був розподілений на окремі зони і став комфортним для всіх верств населення.


Лук'янівська площа – врахувати все

Однією з найбільш складних локацій єЛук'янівська площа. Поєднання в одному місці великої дорожньої розв'язки, місця проходження великої кількості маршрутів громадського транспорту, торгівлі кидає виклик міському плануванню.

59ce172ceb2f3.jpg

Але кожна деталь міського простору має взаємодоповнювати іншу та складати гармонійний ансамбль. ДемАльянс Київ разом з командою транспортних фахівців, архітекторами та дизайнерами впевнені, що цього можливо досягти.

Київ може стати іншим, по-справжньому комфортним для життя. Міський простір має стати відкритим для людей з фізичними вадами, батьків з візочками, літніх киян, спортсменів, бізнесменів – для усіх. Столиця має стати прикладом для усіх міст України.

Ми хочемо, щоб люди в майбутньому побачили #КиївОчимаДемАльянсу, Тому ми запрошуємо всіх залишати свої відгуки, ділитися думками з приводу проекту, вносити пропозиції та конструктивну критику.


Член бюро ДемАльянс Київ Віталій Безгін