Грузія — одна з топ-країн за легкістю ведення бізнесу, внесок МСБ у ВВП Польщі — 54%, Естонія є батьківщиною Skype та десятків інших топ-стартапів. В цей же час в Україні досі ведуться дискусії: ми промислова країна чи аграрна? Дивні дискусії для країни-постачальника сировини та «аграрної держави» без ринку землі.

Світ змінюється, а ми відстаємо. МСБ не розвивається, а креативний клас не хоче пов'язувати своє майбутнє з нашою країною. Бізнес не має поваги з боку суспільства споживання, держава не займається популяризацією підприємництва, відкриття бізнесу складне, джерел фінансування занадто мало, податкове та адміністративне навантаження занадто велике.

Країна має переорієнтуватись на потреби МСБ, стартапів, ІТ та високотехнологічних галузей і стрімко розпочати втілювати зміни в даному напрямку!

Перш за все процедура відкриття бізнесу має стати максимально простою і відбуватись в електронній формі. Зараз в даному питанні є певний прогрес, принаймні реєстрація юридичної особи та інструкції по відкриттю бізнесу вже онлайн, але цього нищівно мало. Відкрити бізнес не виходячи з дому — це реальність для певних країн, має бути реальністю і для нас!

Питання грошей стоїть ще більш критично. Чимало банків проводять рекламні кампанії про свою допомогу МСБ, але реальність така, що кредитувати новий бізнес ніхто не поспішає. Держава в свою чергу фінансової допомоги навіть прогресивному бізнесу майже не здійснює. А от та сама маленька Естонія, про яку ми вже згадували, інвестує в стартапи через державні фонди, ще й 1% бюджету щорічно виділяється на інформаційні технології та цифрову економіку.

Навіть якщо ви подолали складності при відкритті бізнесу і знайшли стартовий капітал, ваші проблеми тільки починаються, тому що адміністративне та податкове навантаження будуть висмокутувати з вашого молодого бізнесу всі ресурси. Податок на прибуток, який так активно не хочуть замінити податком на виведений капітал — це унеможливлення реінвестувати прибуток у власний розвиток, підвищувати заробітну платню, створювати нові робочі місця та робити бізнес-процес більш технологічним та інноваційним. Але крім цього поточна система оподаткування — це складності, що пов'язані з ймовірними зловживаннями контролюючих органів, що можуть грунтуватись на «нестачі документів», «помилках у відображенні операцій» і т.п. Ця система або залишає тебе на узбіччі, або штовхає на шлях корупції та оптимізації.

Ми переконані і вже не перший рік говоримо, що тільки тотальна лібералізація економіки може врятувати країну. Автоматизувати процедуру відкриття бізнесу і перевести її винятково в онлайн-форму; радикально зменшити навантаження на працю та доходи домогосподарств (сумарно не більше ніж 22 %); перейти від корупційного податку на прибуток підприємств до оподаткування тільки виведеного капіталу; удосконалити оподаткування землі; ліквідувати податкову міліцію, натомість створити ризик орієнтовану аналітичну службу; зберегти спрощену систему оподаткування і використовувати її як конкурентну перевагу на таких світових ринках, як ІТ! Це ті кроки, що зроблять Україну конкурентною на світовому ринку, дозволять розвивати стартапи і залучати інтелектуальні кадри з-за кордону, а не тільки проводжати «робочи руки» в Польщу.

5b14df7342efb.jpg

Віталій Безгін, Член Правління ДемАльянсу