Українська ринкова економіка закінчується там, де починається розмова про національний ринок землі.

Така ж дивна трансформація відбувається із багатьма людьми. Ось вони говорять про підтримку бізнесу, розвиток інституту приватної власності, економічний лібералізм – коротше, поводять себе як злісні адепти капіталізму. Але тут звучить кодова фраза: «зняти мораторій на продаж землі с/г призначення», яка перемикає прихильника ринкових цінностей в режим марксизму-ленінізму. Тобто, на гора видається наступне: землю – селянам, але при умові, що розпоряджатись нею вони не будуть.

Важко переоцінити мудрість і далекоглядність такого підходу. Адже, народ в нас звичайно мудрий, але наївний і надмірні економічні свободи йому тільки шкодять.

Взагалі пропоную розширити апробований підхід з використанням мораторію. Наприклад на всю нерухомість і транспортні засоби. А то уявіть, скуплять всі квартири в наших містах олігархи, чи не дай боже іноземці. І наші міста вже не наші. А якщо при цьому викуплять й ще весь автотранспорт. Тоді все – прощавайте дороги.

І обов'язково, щоб такі рішення приймали всі гуртом, шляхом загального референдуму, а не тільки ті, про чию власність йде мова. Бо розпустились тут, самі вирішують, що із своїм майном робити – без врахування народної думки!

А у всьому іншому ми за ринок, за капіталізм.