З наближенням дня виборів все частіше говорять про те, що буде після них. Хоча, варіантів розвитку подій не так вже й багато.

Можна припустити, що у випадку перемоги Порошенка станеться диво і він дійсно почне виконувати все, що наобіцяв. «Зробить висновки», «зрозуміє уроки» і взагалі, буде таким чемним президентом, як останні кілька днів.

Справедливо також припустити, що у випадку перемоги Зеленського може дива не статися і йому не вдасться виправдати численні та часом суперечливі бажання своїх прихильників. А стара система не захоче швидко та без бою «ламатися».

Для всіх випадків вже заготовленні і чекають свого часу фрази з категорії «я так і знав». От тільки розчарую тих, хто таким чином хоче підсолодити гіркоту поразки свого кандидата. Історія завжди виписує загальний рахунок для всього народу. Ті кому «пощастило» бути жителями СРСР мали б це добре знати, та й приклад німців нам не чужий.

Може не будемо ставити долю країни і десятків мільйонів її жителів в залежність від кількох людей, якими ми б вони потенційно хорошими не були? Бо як каже народна мудрість: «хочеш зробити щось добре – зроби це сам».

Країна своїми руками – як на мене хороший виклик, для тих хто хоче реально впливати на долю України, а не займатись політичною сублімацією в мережі. Можна навіть обрати собі рівень прикладання зусиль, в залежності від ваших сил та амбіцій.

1. Рівень "light": контролюй. Контролюйте владу на різних рівнях, допомагайте їй уникати спокус. Для цього крім традиційних виявів демократії, таких як мітинги і вибори, є ряд практично повсякденних інструментів, використовувати які можна не встаючи з дивану.

Наприклад, ви можете писати запити і вимагати пояснень в чиновників з тих чи інших питань. Оформити запит легко і просто можна на сайті «Доступ до правди» https://dostup.pravda.com.ua/

А ще можна просувати свої варіанти вирішення проблем та пропонувати ініціативи шляхом подання петицій: президенту https://petition.president.gov.ua/; уряду https://petition.kmu.gov.ua/ чи місцевій владі https://e-dem.in.ua/

2. Рівень "medium": впливай. Ви можете приєднатись до існуючої чи створити власну громадську організацію. На щастя зараз процес заснування ГО не складний. Ось вам у поміч відповідний закон «Про громадські об'єднання» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4572-17 , а в мережі знайдете численні покрокові інструкції щодо створення громадської організації.

Тож приєднуйтесь чи засновуйте, обирайте коло питань які вас цікавлять і вперед. Робіть зміни на краще.

3. Рівень "hard": змінюй. Йдіть у політику і пробуйте міняти систему із середини. Ви ж хочете більше хороших людей в українській політиці? ;)

І наостанок, важливе застереження: всі наведені рецепти спрацьовують тільки на «повільному вогні». То ж наберіться терпіння.