Багато країн у світі давно перейшли від ламп розжарювання до енергосберігаючих чи екологічних ламп.

Ще в 2010 році, подорожуючи по Болівії, я дізнався, що місцеве керівництво провело заміну усіх ламп розжарювання на енергозберігаючі лампи. По всій країні, у всіх домогосподарствах, навіть в джунглях. Болівія не має жодних зобов'язань перед ЄС у цьому питанні. Вони всього лише підрахували втрати та економію від заміни ламп і ухвалили відповідне рішення. Гроші на цю заміну і самі лампи їм подарували міжнародні організації.

Україна зобов'язана імплементувати європейські норми щодо енергозбереження, у тому числі — прийняти законодавство щодо заміни ламп розжарювання на енергосберігаючі. Є навіть розроблений за сприяння ПРООН законопроект №3245 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні)».

Цей законопроект здатний не лише гармонізувати з правом ЄС Закон України «Про енергозбереження»; (із європейськими профільними Директивами та Регламентами у сфері енергоефективності, в першу чергу, із рамковою Директивою 27/2012 року.), але і значно скоротити використання коштів Державного та місцевих бюджетів, передбачених на оплату електроенергії.

Проте, в силу різних причин цей законопроект торпедують. То лоббі виробника ламп розжарювання, то бюрократи від ЖКГ, то він раптом стає «не прохідним» у ВР. Чому? Мені абсолютно все рівно хто є формальним автором цього законопроекту з нардепів! Мене цікавить коли в системі ЖКГ відбудеться заміна ламп.

На карті зображені країни, які мають законодавство щодо енергосберігаючих ламп.

422a1ac87a-img588cc6e2bf064.png

100 країн (зазначені на карті зеленим кольором) – ті, що вже прийняли окремий закон, і живуть в умовах зниження загального енергоспоживання по країні за рахунок заборони ламп розжарювання;

25 країн (зазначені жовтим кольором) – ті, що в процесі прийняття такого законодавства;

39 країн (зазначені червоним кольором) – ті, які досі не визначилися у намірі відмовитися від економічно та екологічно шкідливих джерел світла (за виключенням Болівії, бо ця країна провела заміну ламп через спеціальний урядовий декрет).

В Україні ми платимо не лише високі тарифи за електроенергію. Ми платимо тим чиновникам та олігархам, які наживаються на нашому марнотратстві. Час замінити лампи марнотратства на лампи енергозбереження. Досить платити олігархам!