5bc40657c52bb.jpeg…Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у вересні-жовтні 2018 року, 52% опитаних висловили готовність у випадку виникнення відповідної загрози відстоювати територіальну цілісність України зі зброєю в руках (у 2017 таких респондентів було 54%, 2012 – 33%). Найбільше таких опитаних на Заході (63%), у Центрі та Півдні – половина. Водночас на Сході відносна більшість (55%) зазначили, що не готові захищати Батьківщину зі зброєю у руках (35% готові, 10% — не визначилися). Патріотично настроєних більше серед чоловіків та заможних опитаних.
…62% опитаних підтримують ідею встановлення державного свята Дня захисника України 14 жовтня (25% – не підтримують). При цьому половина (51%) висловлюються проти скасування святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого (у 2017 році таких було дещо більше – 56%). Слід зазначити, якщо прихильників запровадження свята 14 жовтня більше на Заході, то противників скасування радянського свята більше на Півдні та Сході. Симпатиків ідеї встановлення Дня Захисника України на Покрову більше серед більш заможних, осіб з вищим рівнем освіти та мешканців сіл. Цікавим є те, що не спостерігається відмінностей між статями у підтримці або не підтримці обох ініціатив. Окрім того, серед прихильників ідеї встановлення 14 жовтня як Дня Захисника України, 42% не підтримують скасування святкування радянського свята 23 лютого.
…45% опитаних підтримують ідею визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України (у 2017 – 49%). Третина мають протилежну думку, майже чверть не змогли відповісти. З початку досліджень у 2010 році рівень підтримки цієї ініціативи виріс у 2,5 рази.
Найбільше тих, хто підтримує визнання ОУН-УПА, – на Заході (80%). У Центрі таких респондентів 45%. Тих, хто має протилежну думку найбільше серед мешканців Півдня та Сходу (відповідно 52% і 46%). Відносно більше тих, хто підтримує ідею визнання ОУН-УПА серед чоловіків, більш заможних та осіб з вищим рівнем освіти.
…56% респондентів позитивно ставляться до ідеї примирення воїнів Радянської армії та ОУН-УПА. 22% висловили протилежні міркування, ще 23% вагалися з відповіддю. Найбільше тих, хто позитивно ставиться до примирення, на Заході (70%), а найменше – на Сході (40%). Дещо більше підтримують ідею чоловіки, жителі сіл та старші опитані. Серед прихильників визнання ОУН-УПА 79% опитаних погоджуються з ідеєю примирення. Водночас серед тих, хто не підтримує ідею визнання національно-повстанського руху, таких 36%.
…Абсолютна більшість респондентів (82%) погоджується з тезою про те, що під час Другої світової війни воїни Радянської армії захищали свою Батьківщину. Проте у порівнянні із минулими роками їхня кількість дещо менша (у 2017 – 90%, 2012 – 96%). 51% опитаних згодні з тезою про те, що під час Другої світової війни воїни ОУН-УПА захищали свою Батьківщину. Рівень підтримки останньої тези такий же як і минулого року (у порівнянні із 2012 зріс у 1,5 рази). Прихильників тези, що воїни ОУН-УПА захищали свою Батьківщину, найбільше на Заході, найменше – на Півдні та Сході.
P.S. Дослідження проведене з 27 вересня по 4 жовтня 2018 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.
P.P.S. …Сьогодні країною прокотилася святкова хвиля… Вона підносить всіх причетних, які отримують численні вітання… Є і ті, кого вітають лише тому, що він – чоловік… Полеміка, дискусії… Хто «за» vs хто «проти»… Перші у захваті від ідеї святкувати День захисника Вітчизни саме 14 жовтня, в свято Покрова Пресвятої Богородиці, адже саме в цьому вбачають певний символізм, зв'язок поколінь, славні ратні традиції, сиву козацьку традицію, які віками шануються українцями. Інші не поспішають прописувати цей день червоним у своєму календарі… У кожного своя рефлексія… Проте принагідно вітаю тих, хто обрав військову справу за професію, а ще – мужніх і справжніх героїв… Тих, хто готовий до самопожертви, тих, хто завжди залишається вірним військовій присязі, тих, для кого честь і звитяга – не лише слова… Нехай овіяне славою свято додає енергії та сил… Незламної волі кожному… Надійного родинного тилу… Віри та надії… Здоров'я… Добра та миру… Високого заступництва Пресвятої Богородиці…
©Vilena V Voronova
#ВиленаВоронова #VilenaVVoronova#ДнязахисникаУкраїни#ПолітичнаПсихологія #Політика#Рейтинги #соцопитування#Branding_Consultinlng_VVV