5bab651e31d22.jpg

Фото из хроники

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 73% опитаних вважають, що країна рухається у неправильному напрямку. 15% – вважають, що напрямок розвитку справ правильний, 13% не змогли відповісти. Більш оптимістичніше оцінює стан справ молодь, чверть яких говорить про те, що країна розвивається у правильному напрямку. Найгірше оцінюють ситуацію старші. У електоральному розрізі найбільше тих, котрі незадоволені станом справ, серед прихильників В.Рабіновича, Ю.Бойка та Ю.Тимошенко. Натомість майже три чверті симпатиків П.Порошенка переконані у правильності напряму розвитку.
64% переконані, що країні потрібні радикальні зміни, 12% за те, щоб залишалося все як є, 19% – за повернення у минуле. За останні кілька місяців дещо зменшилася кількість тих, хто вимагає радикальних змін, натомість зросла кількість прихильників стабілізації та повернення у минуле. Радикальних змін частіше вимагали мешканці Заходу, стабілізації, або повернення як було раніше, – у південно-східних областях. Серед прихильників кандидатів за зміни найчастіше виступали симпатики С.Вакарчука, А.Гриценка, В.Зеленського та А.Садового. Стабілізації ситуації частіше хотіли виборці П.Порошенка, повернення в минуле – ті, хто підтримують Ю.Бойка та В.Рабіновича.
42% опитаних заявили, що на майбутніх парламентських виборах шукатимуть альтернативу серед нових партій, 38% – сказали, що голосуватимуть за парламентські політичні сили. Готовність голосувати за партії, які не представлені у парламенті, вища серед прихильників Слуги народу, За життя, Свободи та тих, хто не визначився. Натомість у середовищі парламентських політичних сил БПП Солідарність, Батьківщини, Радикальної партії та Опозиційного блоку переважають ті, хто обиратиме «досвідчені» політичні проекти.
Дві третини опитаних переконані, що президентські вибори 2019 року не будуть чесними, лише 16% – протилежної думки. Чверть не змогли відповісти на це питання. Найбільше переконані у нечесності майбутніх виборів симпатики Ю.Бойка та В.Рабіновича, а також ті, хто взагалі не має наміру голосувати.
43% опитаних вважають, що наступним Президентом України має стати кандидат зі значним досвідом керування країною. Майже стільки ж вважають, що краще хай прийде нова особистість навіть без досвіду державного управління. Запит на «нові обличчя» найвищий у середовищі симпатиків В.Зеленського та С.Вакарчука, на досвідченого політика, – серед симпатиків П.Порошенка та Ю.Тимошенко.
Припинення військових дій на Сході України – основна вимога респондентів до майбутнього Президента України (66%). 49% очікують від нього посилення боротьби з корупцією, 34% – підвищення соціальних стандартів, 33% – відродження промисловості, 24% – підвищення якості медицини, кожен шостий – зменшення впливу олігархів на політику, відродження аграрного сектору та стимулювання розвитку бізнесу. За останні кілька місяців зріс запит на припинення військових дій, підвищення соціальних стандартів та якості медицини, а також стимулювання розвитку бізнесу.
Молодь і люди середнього віку більше очікують посилення боротьби з корупцiєю, вiдродження промисловостi та стимулювання розвитку бiзнесу, натомість для старшого віку більші очікування у пiдвищенні соцiальних стандартiв і якості медицини.
Лідером електоральних симпатій у президентському рейтингу є Юлія Тимошенко, за яку готові віддати свої голоси 13,2% усіх опитаних. За В.Зеленського готові проголосувати 7,8%, П.Порошенка – 6,8%, А.Гриценка – 6,6%, Ю.Бойка – 5,7%, В.Рабіновича – 5,4%, О.Ляшка – 5,2%, С.Вакарчука – 5,0%. Рейтинг інших кандидатів – менше 2,5%. Не визначилися із вибором – 17,0%, не хочуть брати участі у голосуванні – 12,6%.
Підтримка Ю.Тимошенко є більш-менш рівномірною в усіх макрорегіонах з акцентом на Центр. В.Зеленського більше підтримують – у Центрі та на Півдні, П.Порошенка та А.Гриценка – на Заході. Ю.Бойко та В.Рабінович традиційно мають найкращі показники у південно-східних регіонах.
Рейтинг т.зв. «другого вибору» показує, що теоретично А.Гриценка, Ю.Тимошенко та В.Зеленського могли б ще підтримати до 5% опитаних за умови, якщо їх основний фаворит виборців не братиме участі у виборах. С.Вакарчука за таких умов могли б підтримати ще 4,4% виборців, В.Рабіновича – 3,8%, А.Садового – 3,4%, О.Ляшка – 2,8%, В.Наливайченка – 2,2%, О.Шевченка – 2,2%.
Антирейтинг політиків надалі очолює П.Порошенко. За нього за жодних обставин не проголосували б половина виборців. О.Ляшка, Ю.Тимошенко, А.Яценюка та Ю.Бойка не підтримали б до чверті опитаних, В.Рабіновича та О.Тягнибока – майже кожен шостий.
За останній місяць зросла кількість тих, хто вірить у перемогу Ю.Тимошенко та П.Порошенка на майбутніх президентських виборах. 18% опитаних переконані, що наступним Президентом України стане Ю.Тимошенко. 14% – впевнені, що ним буде П.Порошенко. Тих, хто вірить, що Президентом стануть інші політики менше 4%. Майже половина опитаних не змогли відповісти на це питання.
Лише третина опитаних заявили, що готові особисто брати участь в акціях, демонстраціях або інших масових заходах на підтримку кандидата, за якого вони готові проголосувати. 62% заявили, що не мають таких намірів. Найбільше тих, хто взяв би участь подібних акціях у середовищі прихильників В.Зеленського, С.Вакарчука та А.Гриценка.
Третина опитаних готова проголосувати за іншого політика, аніж того, якого зараз підтримують, у разі якщо їхній фаворит зніметься на його користь. 20% заявили, що у такому випадку проголосують за іншого кандидата, аніж підтримав їхній основний обранець. Кожен п'ятий заявив, що у такому випадку взагалі б не брав участі у виборах, ще чверть – не визначилися із відповіддю. Майже половина симпатиків П.Порошенка, Ю.Тимошенко, Ю.Бойка та В.Рабіновича заявили, що могли б проголосувати за того кандидата, на користь якого зніметься їхній основний фаворит. У середовищі виборців А.Садового, О.Ляшка, А.Гриценка, С.Вакарчука та В.Зеленського таких по 40%. У регіональному розрізі помітні певні відмінності у ставленні до зміни своєї думки у разі можливого зняття основного кандидата: виборці Півдня та Сходу частіше за інших декларували своє небажання брати участь у виборах за таких умов, аніж мешканці Заходу та Центру.
У партійному рейтингу лідером є Батьківщина, яку готові сьогодні підтримати 14% усіх опитаних. 8,2% могли б проголосувати за партію Слуга народу, 6,4% – за партію За життя, 6,2% – Громадянську позицію, 5,9% – за БПП Солідарність, 5,8% – за Опозиційний блок, 4,6% – Радикальну партію, 3,4% – Самопоміч, 2,7% – за ВО Свободу. Рейтинг інших партій – нижче 2%. Тих, хто не визначився із своїми симпатіями, – 17,1%. Не мають наміру брати участь у парламентських виборах – 14,4%.
Підтримка Батьківщини є відносно рівномірною у всіх макрорегіонах, при цьому у Центру її популярність найвища. Партії За життя та Опозиційний блок мають найвищі показники у південно-східних регіонах. Громадянська позиція – на Заході та у Центрі, Слуга народу – у Центрі та на Півдні. БПП Солідарність, Самопоміч та Свобода – на Заході.
P.S. …Паяци, фіглярі, трюкачі, актори всіх мастей і різних амплуа… Їх кількість у політиці зростає по експоненті… До «старих політичних артистів» долучаються артисти, майбутні «митці політики»… Для всіх них гра стала органікою. Та чи варто розраховувати на перманентність «політичного спектаклю»?!...Акторська майстерність, філігранні трюки… Так, вони якийсь час конвертуються у дивіденди. Та лицедії забувають, а скоріше не знають, що людина за своєю природою політична. Це така ж невід'ємна природна якість, як біологічність, фізіологічность, соціальність. Політичність – це природна реакція психіки людини на владу. Вона має ті ж глибинні природні корені, як, наприклад, реакція організму на гравітаційне поле Землі. Ось чому людина інтуїтивно виявляє проблеми влади через зниження своєї безпеки, комфорту життя, зникнення сенсу життя. Homo Sapiens під натиском екзистенційної тріади «страх – відчай – смерть» неупереджено стає Homo Politicus, який активно цікавиться проблемами влади як системи його життєзабезпечення. Сьогодні на мапі свого буття Homo Рoliticus жирним курсивом визначає модернізацію влади як наймасштабнішу та сильнодіючу зміну, яка тільки може виникнути в житті людини. Сьогодні вони, Homo Politicus(и), мають нестерпне бажання все змінити. Бажання змін,. яке детерміноване моральною, матеріальною, інтелектуальною кризою… 73% опитаних вважають, що країна рухається у неправильному напрямку…
P.P.S. … Дослідження проведене з 10 по 18 вересня 2018 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face).Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%.
© Vilena V Voronova
#VilenaVVoronova #ВиленаВоронова#Branding_Consulting_VVV#ПолітичнаПсихологія#ПолитическаяПсихология #Политика#Політика #Policy #Рейтинги#Соцопитування #Вибори5bab64ae46dd4.jpg