Про основних кандидатів і ключові тренди.

Лідер перегонів Тимошенко вийшла з активною критикою Петра Порошенка та діючої влади, але далі її активність обмежилася відкритою дорогою масованою рекламою «про простих людей» і закритими зустрічами «з людьми не простими».

Влітку Тимошенко отримала не лише невеликий приріст рейтингу. Вона отримала психологічну перевагу — вперше більше українців вірять у її перемогу більше, ніж в перемогу Порошенко. І хоча на ці цифри в дослідженнях мало хто звертає увагу, вони впливають на політичні еліти, які продовжують витоптувати дорогими автівками «стежку» на вулицю Турівську.

***

Петро Порошенко вдало стартував з ініціативами про внесення євроатлантичного курсу в Конституцію, нарешті зігравши на змістовній протидії ефимерному «Новому курсу», та закріпивши «Слава Україні» як офіційне вітання. З огляду на обрану стратегію про Армію.Мову.Віру — це цілком логічні кроки. Так само Порошенко близький до отримання Томосу, ефект від якого спробує перетворити у «духовну перемогу», бо «ми- Україна».

Серед тактичних перемог — нарешті, після того як Продан всього лише обійшовся лише позбавленням посади а не більше, Порошенко домігся публічного зізнання Гройсмана, що на президентських виборах він балотуватися не буде. І хоч про підтримку Порошенка він нічого не сказав, це тактично дає шанс хоч якось об'єднати владну команду довкола фігури діючого Президенту.

***

Анатолій Гриценко схоже таки отримав керівника штабу Балогу, зробивши крок у напрямку більшого структурування кампанії. І хоч зараз він натикнувся на хвилю публічної критики, все ж отримав шанс на більшу ефективність власної кампанії, яка без офіційного штабу зусиллями одного самого кандидата стала дещо «притухати». Очевидно, Гриценко керувався простою логікою ефективності, оскільки людей, спроможних керувати штабами у загальнонаціональних кампаніях, в країні можна порахувати на пальцях однієї руки. Тепер ключове завдання для Балоги не лише структурування та нарощування оргструктури, але й задіяння нових ресурсів та регіональних еліт.

***

Олег Ляшко, який був найбільш активним впродовж всього літа «в реалі», але досі не вийшов з масовою рекламною кампанією, стартував з найбільш актуальних тем — критики Нафтагозу, тарифів, відсутності гарячої води. Окрім того, досить технологічним є його рішення публічного захисту листонош, адже це найбільші «комунікатори» в селі, де переважно зосереджений його електорат.

В нього залишається критичною потреба розширення електоральної ніші. І похід в консерваторію — один з перших і несподіваних кроків до цього. Зважаючи на прихильність до Ляшка найбільш рейтингового каналу ТРК Україна, Ляшко має можливості до нарощування рейтингу.

***

Святослав Вакарчук відзначився програмною статею на Українській правді на очевидно найбільш актуальну для себе тему війни. Спроба сказати правду щодо відсутності «швидких рішень» болючої проблеми, була позитивно сприйнята його потенційним електоратом з креативного класу. Але Вакарчук має швидше приймати рішення щодо власної участі в кампанії, оскільки відсутність рішення чітко вказує на його слабкість — неспроможність до швидкого та рішучого реагування. Вести за собою можуть лише ті, хто зважується йти, і йти впевнено в зрозумілому для себе напрямку.

***

«Східне поле» у форматі Бойка і Рабіновича швидше акумулює ресурси а... електорат поля чекає «своїх» нових, того ж Зеленського.

***

І головним питанням для всіх лишається питання — а коли ж відбудуться чергові президентські вибори, зважаючи що станом на березень 2019 року Порошенко не добуде свої визначені Конституцією 5 років. Відтак, певна тиша зумовлена нерозумінням офіційного старту кампанії.

Вибори в березні — вкрай невигідні владі на фоні високих платіжок за газ, виснаження від яких на фоні весняної депресії може перекреслити всі відчуття гордості за єдину помісну церкву і тд. Тож не виключено, що вибори спробують перенести або на кінець червня, або навіть об'єднати з парламентськими. Крок надзвичайно ризикований, адже для українців вибори завжди були «священним ритуалом», й ігри з цим можуть закінчитися масовими акціями протесту та революційними настроями.