10 червня представниці «Об'єднання рідних зниклих безвісти „НАДІЯ“ взяли участь у заході Посольства Польщі, присвяченому ювілею Польсько-литовської унії, що об'єднала Польщу та Литву в Річ Посполиту.

На заході „надійки“ зустрілись з віце-маршалеком Сейму Польщі пані Малгожатою Гошевською. До речі, у 2015 році група експертів, на чолі саме з пані Гошєвською, опублікувала чесний звіт про гуманітарну ситуацію в зоні війни на Донбасі. Саме під час головування Польщі в ОБСЄ, звіт пані Малгожати, чи не в перше, відкрив європейцям очі на злочини Росії в Україні: викрадення людей, тортури, самосуди та казні українців на українській землі.

Під час зустрічі Ядвіга Лозинська торкнулась проблеми ідентифікації зниклих безвісти та, найголовніше, можливостей що до пошуку тих зниклих безвісти, що можуть залишатись й досі живими.

Для польської політичної еліти питання достовірної ідентифікації таке ж болюче, як і для українських матерів зниклих безвісти. Для них дуже свіжа трагедія 10 квітня 2010 року, коли, з вини російських терористів, над Смоленськом розбився літак Президента Польщі Качинського. Тоді загинуло 96 поляків. А після трагедії, їх родини мали справу з російськими спецслужбами та російськими експертами. Не хочу порівнювати. Але наша недовіра до результатів судово-медичної експертизи, та до самих експертів СМЕ, полякам зрозуміла. Особливо зрозуміла вона пані Малгожаті, яка на тому президентському літакові втратила батька свого сина.

Отже „надійки“ знайшли розуміння та підтримку серед наших польських друзів, обіцянку допомогти в поширенні інформації про долі зниклих хлопців в європейській спільноті, та допомогу в встановленні справжньої долі наших рідних й повернення їх до дому.

Wieczna przyjaźń, друзі!