На відміну від України, де власні гроші почали карбувати ще у князівські часи, Росія жила практично без власних грошей.

Ще Богдан Хмельницький найняв росіян для військового союзу, заплативши срібними талерами. Ті просто додали клеймо з роком, породивши так звані єфимки з ознакою...

Так і обходилися без повноцінної грошової одиниці аж до Петра І...

Західні аукціони продовжують дивувати колекціонерів. Несподівано засвітився Сестрорецький рубль 1771 року. З колекції DuPont. Мідь. Діаметр 76 мм, висота 35 мм. Вага 877,7 гр. Останній раз подібний рубль вигулькував на аукціонах у 2003 році. Його ціна тоді коливалася у межах 80 тисяч доларів.

У світі збереглося дуже мало подібних рублів. Експерти говорять про сорок примірників, оригінальність більшості з яких під сумнівом.

Історія виникнення рубля починається з Петра І, який пробував увести у обіг в Росії паперові гроші. У 1753 році Єлизавета Петрівна теж поверталася до цієї теми. Заборонив Сенат – «предосудительно будут ходить бумажки. Да и опасно…». Єлизавета створила на Сестрорецьких заводах монетний двір, де планували виготовляти з старих гармат гроші.

Катерина ІІ спершу була противником паперових грошей, але економічна ситуація змусила її увести асигнації, які забезпечувалися мідними, срібними, золотими монетами.

У 1762 році була створена перша кілограмова мідна монета 1рубль, вагою 1023,78 гр!

Затвердили екскіз і почали роботи з виготовлення унікальної монети, що тривали з 1770 до 1778 року.

Зрозуміло, не все виходило. Тодішні технології не дозволяли отримувати ідеально рівні поверхні. Якось мідь, виділена на виробництво монет, була направлена на покриття шпилів Петропавловської фортеці… Майстри розробили кілька спеціальних машин і станків. В якийсь момент, порахувавши собівартість монет, від їх виробництва тихо відмовилися. Монетний двір передали Артилерійській Канцелярії під виготовлення зброї. Залишилися зразки чудо-монет, за якими нині йде справжнє полювання.

Колекціонер В.Уздеников в каталозі «Монеты России. 1700-1917» дає чотири типи тих монет, враховуючи новороби. Рублі 1770 року (екземпляр є в Ермітажі). Рублі 1771 року 101 на 15 мм. (є лише один справжній примірник). Рублі 1771 року 76 на 36 мм. (Є і оригінали і новороби). Рублі 1771 року, які чеканилися як новороби (Пугачовські).

Відомо, що один примірник рубля 1770 року лежить у Смітсоновському інституті (США), інший у Ермітажі.

Довкола цих монет відбулося чимало заплутаних історій. Періодично виникали підробки. Більш-менш точно вирахували місце знаходження 20 монет. В музеях. Інші і досі переміщаються приватними колекціями, несподівано виникаючи на аукціонах. У світі дуже мало людей, які розуміють реальну ціну подібних примірників.

Скільки існує новоробів, яким 150-200 років, ніхто достеменно не знає. Хоча, це ніяк не впливає на ціну. Долар падає. Старі російські рублі ростуть…

В статті використані факти і фото, люб'язно надані отаманом Американського козацтва, колекціонером Сергієм Цапенком. Використано інформацію з статті В.Спановського «Килограммовые рубли Екатерины ІІ».

Як завжди, журналісти отримали лише фото…

Невідомо, коли будете в музеях. Дивіться зараз! До речі, даруємо сенсацію – одна з монет, правда новодел, зберігається у Вінницькому краєзнавчому музеї!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»