«ВЗЯТИ ДО ВІДОМА»…

Таке рішення прийняла Постійна комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку Волинської обласної ради на своєму засіданні, яке відбулося сьогодні, 04 лютого ц.р. після півгодинного заслуховування Звіту директора і засновника, автора експозиції Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району.

На кожне таке засідання директор Музею, готується прискіпливо і достеменно. То приносить ноутбук, щоб продемонструвати відео-фільми про музей, то буклети, плакати та інші рекламні проспекти.

Так і цього разу його доповідь супроводжувалась показом карт і схем, переконливими цифрами кошторису і статтями законодавчої бази. Про музей він міг би говорити і розповідати пів-дня. Адже з «нуля» почав створювати його ще 40 років тому! І музей цей не простий. Він складається уже з трьох музеїв: стаціонарної експозиції, яка розміщена у семи залах будинку культури, експозиції просто неба «Козацький зимівник», який розгорнутий на території рокинівського дендропарку площею понад 13 гектарів та експозиція «Млини Волині» у вітряку.

Четверту експозицію директор презентує уже на Волинській січі, яку також взявся будувати на площі 1,5 гектарів, яку взяв у оренду на 49 років.У минулому році, до Дня козацтва зуміли відкрити перший експонат – Стовп ганьби. Це стовп із кайданами, де поруч стоїть бочка з палицями. Цей експонат чекає місцевих корупціонерів…

Із зверненням і надією були освітлені і проблеми музею:

-утеплення приміщення;

– встановлення охороно-пожежної сигналізації;

– встановлення відео-камер спостереження в експозиції просто неба,

– передача охоронних функцій спеціалізованим охоронним фірмам.

-Реконструкція гончарної печі Х1У-ХУ ст.. ізс.Жидичин та облаштування гончарної експозиції;

– РеконструкціяТрипільської хати (6-5 тис.р. тому);

– Розширення експозиції просто неба – спорудження «ВолинськоїСічі» на площі1,5 га;

– Облаштування нових туалетів та рекреаційних місць;

– Ремонтно-реставраційні роботи по перекриттю даху гонтом церкви-каплиці;

– Реставрація солом'янихстріх на 3-х спорудах;

– Введення в дію автономної котельні та проведення реконструкції опалювальної системи в центральній експозиції музею і в БК.

Хоч музей підготував до видання три книги і брошури, та про наукову і видавничу діяльність уже навіть не згадувалось.

Лише на завершення доповіді, дивлячись як уважно депутати слухали його доповідь, він вносить пропозицію:

«Згідно плану роботи на 2021 рік і складеного кошторису Музею-скансен необхідно отримати цільовим призначенням 1431667,51 грн».

Із 158 мільйонів гривень, що передбачається на управління культури Волині – така сума не є обтяжливою. Зате необхідною, щоб утримати і дати вижити одному з найбільших і найкращих музеїв нашого краю. Адже він входить у Золоте кільце Міжнародного туристичного маршруту. Його презентували навіть президенту Зеленському, коли він відвідував наш край.

Після дружніх запитань і відповідей, повчальних настанов і пропозицій першого заступника голови обласної ради Юрія Поліщука, голова комісії Омелько Ольга поставила на голосування: «Доповідь-звіт директора музею Олександра Середюка взяти до відома».

Спочатку я не зрозумів. Мені здалося, що під дією емоцій доповіді, я щось пропустив і тому попросив, щоб повторили. Саме так і вирішили: «Взяти до відома».

Такого ще не було. За 40 років моєї трудової музейної діяльності я не зустрічав такого «соломонового» рішення. «За чем же я себяутюжил-гладил?„- співав Володимир Висоцький.

Але придивившись ще раз до членів комісії, які слухали і не чули, дивилися і не бачили, яких було в комісії лише ЧЕТВЕРО (з 64 депутатів), я їм подякував за випущений «пар».

Таким чином, проблеми у Музеї-скансені залишились у директора, а саме існування цього науково-культурного закладу знову постало під питанням…

Не знаю уже, як доповідати, розповідати, планувати нашим народним обранцям, коли понад п'ять років іде спланована і прихована, цинічна і підступна антимузейна робота по його закриттю і знищенню. Чи може голодовку оголосити, чи вени порізати, чи…

Не діждетесь!

Олександ Середюк,

директор і засновник музею,

автор експозиції,

доктор філософії,

письменник і сценарист.

Від журналу «Музеї України»:

Просимо депутатів Волинської облради нового скликання ще раз повернутися до питання фінансової підтримки Волинського скансену, який без уваги держави просто зникне! Музей — гордість Волині, тож плекаймо!