Говоримо про столицю... Олег Березюк, Інститут глобальної політики і права продовжує суспільну дискусію.

Київський міський голова Віталій Кличко знову заговорив про можливість запровадження в Києві жорсткого карантину.
Ми всі ще добре пам'ятаємо як в умовах такого «карантину» знищували малий і середній бізнес і позбавили людей можливості заробляти гроші на утримання своїх родин.

В цей час компанії , що належать представникам влади і олігархам не звертали уваги на карантин і на жодну хвилину не припиняли роботу та отримували надприбутки.
Замість того щоб шукати раціональні і адекватні методи боротьби з поширенням інфекції коронавірусу Володимир Кличко знову хоче загнати людей по домівках і лякає їх можливістю запровадження жорстких обмежувальних заходів.

Невже він не розуміє,чи можливо не хоче розуміти,що такі заходи не рятують мешканців столиці від коронавірусу, а лише руйнують економіку і хоронять людей заживо?
Сьогодні проблему поширення цієї інфекції потрібно вирішувати з допомогою медиків і вчених-вірусологів .Тут обовязково потрібно врахувувати і національний досвід боротьби з цією інфекцією і досвід зарубіжних країн .

Особливу увагу варто звернути на такі країни як Швеція і Білорусь, де не вводились жорсткі карантинні заходи.
Київ має реальну можливість сформувати команду фахівців і відправити їх за кордон для вивчення досвіду боротьби з коронавірусом.
Це дасть можливість отримати нові знання і використати їх для того щоб краще підготуватись до подібних викликів і загроз у майбутньому .
Для реалізації зазначених ідей потрібна політична воля і прийняття цілого ряду правильних управлінських рішень.
Є великі сумніви в тому, що нинішній Київський міський голова Віталій Кличко на це здатний.
Сьогодні уже для всіх стало очевидним, що цей видатний спортсмен не зміг стати хорошим політиком і управлінцем.
Це є підтвердженям тієї тези, що не «кожна кухарка може управляти державою».
Можна далі продовжувати критикувати Віталія Кличка і його команду, але у цьому немає жодного сенсу, оскільки від цього нічого не зміниться.
Єдиним виходом із нинішньоі ситуації є висловлення недовіри Київському міському голові і усунення його із займаної посади.
Звичайно, що киянам обов'язково потрібно запропонувати альтернативу.
На осінь в Україні заплановано проведення місцевих виборів.
До них потрібно ретельно підготуватись і висунути достойних кандидатів у депутати Київської міської ради і на посаду Київського міського голови.
Усі ці кандидати повинні мати значний життєвий і управлінський досвід, а також визначні професійні досягнення.
Після завершення виборів новообраний Київський міський голова ,в першу чергу , має провести аудит комунального майна, замінити неефективних керівників і організувати ефективне управління містом.
Звичайно , що цей процес має бути виваженим ,без зайвого популізму і занадто революційних змін.
Далі потрібно звернути увагу на НАН України і налагодити взаємодію з усіма її науково-дослідними установами.
Загальновідомим є те, що після розпаду СРСР Україна мала третій у світі ядерний потенціал, потужну економіку, яка входила в першу десятку економік світу, а також серйозну науково-технічну базу.
За роки незалежності , в результаті бездарного управління , все це було знищено, але при правильному підході багато що із втраченого ще можна відновити.
Для цього потрібно створити відповідні умови для розвитку бізнесу і реалізаціі творчого потенціалу вчених-дослідників.
На щастя в Україні ще є креативні люди і свіжі ідеї . Тут ми можемо досить успішно конкурувати у світі.
Також нам потрібно відновлювати власне виробництво і виходити на міжнародні ринки.
Звичайно,що для того щоб відродити економіку, потрібні інвестиції.
Тут варто звернути увагу на інвестиційний потенціал країн Арабського Сходу . З ними можна ввійти в кооперацію і отримати необхідні фінансові та енергетичні ресурси , в обмін на українські технології , товари і послуги.
Взаємовигідне співробітництво можна і потрібно налагоджувати і з іншими країнами. Для цього потрібно правильно оцінювати процеси що відбуваються у міжнародній політиці і адекватно на них реагувати.

Але в першу чергу потрібно навести елементарний порядок і забезпечити суспільно -політичну стабільність у власній країні . Без цього неможливо розвивати ні економіку, ні науку, ні будь-яку іншу сферу.
Зрозуміло, що все це лише тези. За ними має бути чітка програма дій і команда, яка здатна її реалізувати.
-Очевидно, що для реалізаціі будь-якої програми потрібно мати підготовлені кадри, владні повноваження і довіру виборців.
Якщо провести відповідні організаційні заходи і дати можливість киянам восени зробити правильний вибір, то можна розраховувати на те, що в недалекому майбутньому це позитивно вплине і на розвиток інших регіонів України.
Столиця завжди має проявляти ініціативу і показувати усім іншим приклад.
Для того щоб усе це втілити в життя, потрібно сформулювати концепцію розвитку і показати перспективу .
Далі необхідно зібрати команду однодумців , взяти участь у виборах і отримавши підтримку киян, перейти до практичної реалізації усіх цих ідей і планів.- підкреслив Олег Березюк.