Пам'ятаєте як на підсумковій пресконференції Зеленський знову обізвав мера Черкас Бондаренка бандитом?

На жаль, нічого нового ми не почули. Як показує останній рік фрази на кшталт «бандит» чи «негідник» — типовий сленг, на якому висловлюється діючий гарант. Однак до останнього часу як правило більшість його опонентів на подібні образи тихенько мовчали у відповідь.

Так було до цього тижня. Нарешті найвеличнішому лідеру сучасності на цьому тижні прилетіла публічна «атвєтка».

Не витримавши постійних образ, мер Черкас подав позов проти Зеленського щодо захисту честі та достоїнства.

Якщо не помиляюсь це перший прецедент в сучасній історії України, коли проти діючого президента був поданий подібний позов.

Впринципі логічно. Адже до цього часу, жодний президент України не опускався в публічній площині до подібної принизливої риторики.

Ну що ж, цього разу «потерпілим» у суді виступатиме не гарнт, а його опоненти.

Суд на мою думку стане лакмусовим папірцем для Банкової.
І при будь-якому результаті Зеленський опиниться у не вигідній ситуації.

Виграє — скажуть Банкова натиснула на суд аби отримати вигідне їм рішення.

Програє – Зеленський отримає «публічний удар під дих» від мера невеликого обласного центру.

До речі, війна між Зеленським та регіональними елітами точилась давно. Зеленський постійно публічно ображав представників місцевого самоврядування, списуючи перекладаючи на них відповідальність за негаразди, які кояться в країні.

Окрім того Зеленський постійно обрізав фінансування міст та ОТГ. Зокрема, під час створення фонду по боротьбі з COVIR-19 у місцевого самоврядування були забрані всі кошти з Державного бюджету 2020.

Симптоматично, що офіційну війну із президентом від імені місцевого самоврядування розпочав не Філатов, який претендує на лідерство у так званній «партії мерів,» чи інший мер міста мільйонника.

Її розпочав мер, не великого обласного центру, якому набридло, що об місцеве самоврядування останній рік влада систематично витирає ноги.

Війна «центральної влади» з представниками «місцевого самоврядування» набирає обертів і чим ближче ми будемо наближатись до дати місцевих виборів – тим гарячішою вона буде.

Однак як бачимо, лідерство в ній неочікувано захоплюють «темні конячки,» а мери, які ще місяць тому планували очолити цю боротьбу, опинились в кінці пелетону, втративши публічне лідерство.

Ну що ж, тим цікавіша і непередбачуваніша буде виборча осінь