Давайте визнаємо чесно — Київ поступово задихається у корках. З кожним днем по місту все важче і важче пересуватися на автомобілі, а гуглмап ввечері нагадує карту часів Другої світової війни – довкола все червоне.

Оптимізму на днях, додав один із заступників Кличка, який передрік Києву транспортний колапс.

За його словами оскільки машинопотік у місті виріс на 30% Київ «стане» у суцільних корках за два- три роки.


У абсолютних цифрах це виглядає наступним чином.
В столиці 1,1-1,2 млн авто та приблизно 200-300 тисяч автівок приїжджає щодня з області.
Ітого щодня на вулиці столиці виїжджає майже півтора мільйони автівок, забиваючи і так переповнені «транспортні артерії» адже вулиці та мости Столиці здатні безпроблемно «пропускати» за день не більше 900 тисяч авто.


Ситуацію можна було б змінити, якщо «перенаправити» з Києва транзитний транспорт.

А це зробити вкрай не просто.

По перше, найближчий до Києва переїзд з Лівого на Правий берег Дніпра знаходиться майже за 300 кілометрів на південь від Києва – в Черкаській області.

По друге проект «Велика окружна дорога» законсервувався у далекому 2008 році і з тих пір майже не фінансується з Державного бюджету.

Всі ці роки він фінансується виключно міського бюджету

Більше того, всі ці роки центральна влада «грабувала киян,» забираючи 60% ПДФО з бюджету міста Києва (для порівняння в інших міст вони забирають 40%).

І в цих не сприятливих умовах обмеженого бюджетного фінансування міська влада вимушена свої не великі бюджетні ресурси ділити між великими інфраструктурними проектами самостійно.

Наприклад на Подільсько-Воскресенський міст, мерія виділила понад 3 мільярди гривень. Роботи там активно тривають і до кінця цього року планується його відкриття. Проектна пропускна спроможність нового мостового переходу становитиме до 60 тисяч авто на добу і у разі запуску це суттєво розвантажить інші транспортні артерії міста.

Паралельно ведуться роботи на Богатирській вулиці де планують зробити новий шляхопровід. До речі, коли його запустять це буде новий транспортний коридор, яким рухатиметься в тому числі і великогабаритний транспорт.

Роботи могли б значно пришвидшитись, якби центральна Влада замість того аби розказувати мерії, що Київ має бути схожим на Прагу, допомогла столиці фінансово. 2-3 мільярда державного бюджету могли б суттєво змінити ситуацію на вулицях столиці.


Але, на жаль, через політичне протистояння між центральною та київською владою фінансової допомоги навряд чи вдасться дочекатись. Адже Офіс Президента наразі думає не про благо киян, а про місцеві вибори 2020.