Останні два місяці соціологи стабільно фіксують падіння рейтингу преЗЕдента з 73% у вересні до 52% у листопаді.

Давайте «без гніву та пристрасті» спробуємо розібратися чому так відбувається…

1. Падіння очікуване, зважаючи на останні скандали довкола владної вертикалі та його політичної сили.

2. Негативне сприйняття суспільством пропонованих ініціатив Зеленського в економічній і соціальній сферах. Освітяни, ФОПи, таксисти, бюджетники, профспілки, пенсіонери та аграрії у турборежимі поміняли симпатії на антипатії

3. Зеленський не виконав більшість із свої передвиборчих обіцянок. У бюджеті 2020 року не передбачено зростання соціальних стандартів натомість комуналка не зменшилась.

4. Прийшла осінь –корупціонери не сидять. Впринципі ніхто не сидить. Натомість олігархи набирають силу.

5. Свого часу Михайло Саакашвілі казав, що за перші 6 місяців діяльності вони в Грузії зробили реформи, позитивні наслідки яких всі відчули протягом наступних трьох місяців.

Назвіть мені реформи за перші 6 місяців діяльності Зеленського. Не можете? От і я не можу. І люди не можуть. Наслідок – падіння рейтингу. Що вдалося преЗЕденту так це узурпувати владу

Зважаючи на останні тенденції, можна прогнозувати, що тренд подальше падіння рейтингу Зеленського збережеться.

Як на це реагуватиме Зеленський? На мою думку, у подальшому влада діятиме в хаотичному «броунівському» русі в пошуках шляхів до зростання рейтингу.

Наприклад: призначать відповідальних за провали. Першим нестиме відповідальність Кабмін. Думаю весною можуть відбутися кадрові перестановки на рівні уряду: відставка прем'єр-міністра Олексія Гончарука й інших міністрів.
Задля підвищення або втримання рейтингу влада може вдатися до подальшого показового виключення окремих нардепів з фракції партії «Слуга народу». Можливі спроби соціального популізму. Ідеться зокрема про намагання української влади домовитися з Москвою про прямі поставки дешевого російського газу, що дозволить суттєво знизити комунальні тарифи.

Є також три інші варіанти, які на перший погляд дають Зеленському швидке вирішення пробоеми падіння рейтингів.
1) 9 грудня під час переговорів у Нормандському форматі піти на всі поступки Росії аби добитись ситуативного миру на сході.
2) До кінця року за будь-яку ціну закрити Порошенка. Теоретично можна закрити і «по беспределу» — головне щоб була красива картинка.

3) Як запропонувала на днях одна із депутаток Слуг Народу «прикрутити свобободу слова заради поваги до інституту презедента.»

Звісно, влада може спробувати як кожний із останніх трьох варіантів, так і застосувати комплексно всі.

Однак наслідки таких рішень будуть плачевні як для країни так і для Зеленського — оскільки у турборежимі наблизять соціально-політичний вибух в країні.Источник: https://censor.net.ua/b3162491