Ще на етапі формування списку кандидатів від Слуги Народу, неодноразово з колегами вказували на ризик внутрішнього розколу їх фракції. По перше, існувало декілька центрів формування кандидатських пулів. І якщо формування списку Зеленський втримав у своїх руках то мажоритарку поділии між собою Коломойський із низкою партнерів.

По друге, за результатами виборів занадто різні люди там зібрались за цінностями та принципами. З одного боку у списку ми бачимо відомих громадських активістів, волонтерів, а з іншого відвертих ватників та українофобів. І ці протиріччя вже вились у низку публічних сварок та взаємних звинувачень.
І от сьогодні маємо першу, але далеко не останню, ластівку фрагментації фракції на мікро групи «за інтересами».
Тепер офіційно
Народний депутат від «Слуги народу» Дубинський оголосив про створення групи «Справедливість» у складі 5 нардепів. Що обєднує ци людей? По перше, всі 5 мажоритарщиків. По друге, судячи з попереднього місця роботи, доля Ігоря Коломойського їм точно не байдужа.
Що далі?
Фракцію Слуги Народу, яка намагаєтсья утримати монолітність через проведення своєрідного тімбілдінгу у Трускавці, буде і далі штормити і розколювати. Кажуть, подібну депутатську групу на базі мажоритарних депутатів, у тому числі від Слуги Народів, активно намагається зараз створити Ахметов.
Логіку Рєната Леонідовтча можна зродуміти. Якщо у минулому скликанні він мав вплив на дві депутатські фракції то зараз він може покластися менше ніж на десяток депутатів.

Саме тому в парламент знову готуються вливатися кошти. Бюджет на одного депутата виглядає наступним чином. За входження у депутатську групу (без виходу з фракції) — від 500.000. Далі депутат буде отримувати щомісячну допомогу, яка ставновить за різними оцінками від 5.000 і вище. Ціна залежить від того в якому комітеті депутат, його посада у комітеті, рівень публічності тощо.
Оскільки з кожним днем ситуація погіршуватиметься, розколи у фракції загострюватимуться, чи не єдиним варіантом зберегти фракцію для Слуги Народу залишається впровадити законодавчі механізми «поставити у стійло» новообраних депутатів.
Але про це поговоримо трохи пізніше