В 1812 році в Парижі вийшла книга пропагандиста Наполеона Жана Габріеля Моріса графа де Монгайяра «Друга польська війна або роздуми про громадський спокій континенту та про морську незалежність Європи».

Книга дуже цікава тим, що автор ще двісті років тому зрозумів те до чого ми, а разом з нами і заново світ, приходимо тільки зараз.

«Російська держава є держава протиєвропейська, вона загрожує безпосередньо свободам Європи... Вона гнобить, вона загарбує, вона шматує, вона пожирає; не шануючи міжнародного права, прав людства, вона освячує неуцтво, рабство й варварство: кайдани й варварство — ось що вона дає взамін наук і освіти Європи... Величезний простір цієї імперії якимось чином протистоїть усяким поліпшенням політичним і громадським; він сприяє більше, ніж про це гадають, консервації деспотизму влади й рабства підданих.»

Граф де Монгайяр стривожений долею Європи перед можливою експансією деспотизму та рабства пише: «Не може бути справжньої безпеки, спокою та незалежності континенту до поки Росія не буде позбавлена колоній які вона загарбала на Чорному та Балтійському морях.»

Захист Європи граф абсолютно справедливо бачить у розчленуванні Росії: «Лише тоді, коли Російська імперія буде розчленована, а сила обставин робить це розчленування неминучим, деспотизм і рабство ослабнуть, і піддані зможуть сподіватися одержати поміркований уряд і добрі політичні й громадські закони.»

Сперечатися з міркуваннями цього розумного француза важко.

Європа знову має усвідомити, що напівмірами світовий оплот деспотизму та тюрьму народів не приборкати. Остання імперія рано чи пізно має таки припинити своє існування. І цьому треба сприяти активніше.

А в нас то взагалі іншого виходу немає. Від нас вони інакше і не від****ться..