Сьогодні прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький серед інших міністрів відправив у відставку й міністра закордонних справ Вітольда Ващиковського який обіймав цю посаду в уряді Беати Шидло з листопада 2015 року та відмітився не тільки антиукраїнською риторикою пов'язаною з різним розумінням спільної історії двох країн а й рядом скандалів пов'язаних з Україною. Його наступником став 62-річний професор політології Яцек Чапутовіч, який майже весь крайній рік займав посаду директора Дипломатичної академії МІД Польщі, а з вересня 2017 року був заступником держсекретаря Міністерства іноземних справ Польщі.

Чи дає ця ротація хоч якусь надію на певне перезавантаження українсько-польських відносин через зниження градусу у польському розумінні нашої спільної минувшини?

Що називається ніколи не кажи ніколи. Однак є одна річ яка в цьому призначенні мене дуже турбує. Колись пишучи роботу з порівняльного аналізу законодавства про державну службу України, Росії та Польщі та досліджуючи ряд робіт Чапутовіча я натрапив на одну цікавинку в його біографії.

Чапутовіч починаючи з 70-х років минуло сторіччя перебував в активній опозиції до комуністичного режиму, працював в «Солідарності» і Русі «Свобода і мир», а ще раніше співпрацював з Комітетом захисту робітників. У період воєнного стану був інтернований на термін більше 11 місяців, а у 1988-1990 рр. був членом Громадянського комітету при голові профспілки «Солідарність» Лесі Валенсі.

І саме в цей час він познайомився та подружився із таким же самим як і він угорським опозиціонером-антикомуністом, членом-засновником угорської партії Фідес («Союз молодих демократів") Віктором Орбаном, з яким він вже дружить та підтримує відносини майже 30 років.

Тим самим Орбаном який зараз є прем'єр-міністром Угорщини та який під час агресії Росії проти України, в травні 2014 р. висловився стосовно суверенних форм захисту і гарантій прав угорської національної меншини в Україні, зокрема в контексті подвійного громадянства та "колективних прав" на "автономію". І саме на це його висловлювання наше МЗС в свою чергу Слава Богу таки зреагувало: "Оприлюднені слова угорського прем'єр-міністра є ані слушними, ані доречними, особливо в час агресії РФ проти України та послідовних намірів кремлівського керівництва перекроїти нашу державу та підірвати національний мир і порозуміння".

У Польщі та Угорщини зараз не самі прості відносини з Євросоюзом і те що цей давній та дружній зв'язок між цими політиками буде використовуватися ними для більш тісної координації їхніх позицій в цих непростих відносинах це до гадалки не ходи.

Для нас є надважливим, аби цей зв'язок вони не використали проти України. Адже поки йде війна на Сході, втримати злагоду та добросусідські відносини на Заході для нас є життєво необхідним.