Звичайно, що Царство Небесне тим безневинним жертвам, тієї резонансної трагедії в Харкові, коли дівчина на Лексусі перевищивши швидкість збила на смерть людей та співчуття їхнім родичам.

Ця трагедія стала каталізатором прийняття низки змін до Правил дорожнього руху. Вставлю і я пару своїх копійок щодо свого розуміння цих змін.

Я розумію логіку підвищення штрафів за перевищення швидкості, розумію логіку та необхідність нових правил отримання водійських прав, але логіка зменшення швидкості в населених пунктах до 50 кілометрів на годину нажаль мені до кінця так і не зрозуміла.

Виникає запитання, чи причиною зазначеної трагедії в Харкові стало перевищення швидкості в діапазоні від 50 до 60 км/год? Ні, швидкість була значно більшою.

І хоча ми звичайно, що молимо Господа про те, щоби подібне ніколи більше не сталося, ми добре з Вами розуміємо, що буття навколо нас таке, що в майбутньому повторення подібної трагедії дуже навіть можливе. Неадекватів на дорогах завжди певна кількість є. На це не впливає ні устрій держави, ні наявність в ній, чи відсутність корупції, ні те які встановлені обмеження та штрафи.

То що після наступної трагедії, хай вона звичайно ніколи не станеться, швидкість в населених пунктах зменшать до 40 км/год?

Сьогодні я майже цілий день їздив містом тестував нове правило. Більшість з нас водії і всім зрозуміло, що в середмісті більше 50 км/год в принципі і так їздити не можливо. Народ «доведений до відчаю» не зрозуміло за які гроші понакупляв купу машин, не зрозуміло де при нашій розрусі бере гроші на паливо і відповідно на дорогах просто не проткнутися.

Питання виникають, щодо руху з цією швидкістю на широкополосних проспектах де відсутні пішоходні переходи чи забудова в цілому, на об'їзних і тому подібному в межах міст і сіл. Кожному з нас інтуїція підказує, що саме на цих участках, а не в середмісті де людно й будуть чатувати «нові поліцейські» точно также як чатували й їх попередники «старі даішники».

Я не заперечую, що карати треба усіх порушників, але на жаль все це нагадує логіку старого та бородатого анекдоту про те як міліціонер в якого народилася донька отримав подарунок від даішного начальства: «Бери знак 40, і став куди хочеш».

Тепер цей знак всюди. Але найприкріше, те що чи вплине він на зниження аварійності це ще питання, а те що свідомо збільшили корупційні ризики для працівників поліції то це вже факт.

І аргумент, що так в Європі, боюся ще довго не буде аргументом. В нас ще багато, що не так як у Європі.

Богу звичайно молитися треба, можна й про всяк випадок бити поклони. Але лоба розбивати при цьому зовсім не обов'язково.