Чому Європейські інвестори все більше підтримують мораторій на експорт лісу з України? Тому, що вони інвестували і планують надалі інвестувати у нові виробництва і зацікавлені у сталих «правилах гри».

Як і мільйони українців я хочу щодня читати новини про створення нових виробництв і робочих місць. Щоб українці мали роботу і зарплату, а країна — потужну промисловість і перспективу розвитку. Наше завдання — створювати для цього законодавчі умови і контролювати їх дотримання.

***

ТОВ «Житомирська меблева фабрика» планує створити на території індустріального парку «Житомир-Схід» понад 1250 робочих місць із середньою зарплатою понад 8 тис. грн та інвестувати близько 2,5 млрд грн в будівництво виробничих потужностей в межах ІП «Житомир-Схід»;

***

Cкандинавські інвестори (ТОВ «Українські лісопильні») розпочинають будувати у Сарненському районі на півночі Рівненщини новий лісопильний завод — другий за останні два роки. Обсяг залучених інвестицій — 20 млн. євро. Ще 25 млн. євро вже інвестовано в завод у сусідньому Костопільському районі, який розпочне роботу до кінця літа.

***

Засновник деревообробного підприємства «Свиспан Лімітед», швейцарська компанія Sorbes AG заявила по намір інвестувати близько 25 млн євро в модернізацію свого заводу у м. Костопіль Рівненської області;

У березні цього року у Бориславі відбулося урочисте відкриття спільного українсько-турецького підприємства «Вудкрафт Трейдінг», що спеціалізується на деревообробці. Його продукцію планують експортувати до Польщі, Італії, Чехії, Словаччини, Румінії. Планується створити близько 100 робочих місць із середньою з/п в 6 тис. грн.

***

25 травня 2017 року у селі Лозино, Львівська область відкрили новий корпус меблевої фабрики данської компанії «Крагелюнд Феніче Холдинг та Інновейшн Лівінг». Загальна сума залучених інвестицій склала 3,3 млн дол США, штат працівників планується розширити з 80 до 200 осіб з середньою з/п в 7 тис. грн. У 2017 заплановано збільшення оборотів підприємства з 25 млн грн. до 35 млн грн., у 2018 — до 56 млн грн.

***

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) може виділити кредит до PLN200 млн (близько $53,5 млн) польському виробнику деревних підлогових покриттів Barlinek, одному з найбільших в Європі, на розширення його виробничих потужностей з виробництва ламінату в Україні та інвестиції в енергоефективність в Польщі.

***

Компанія Tehnica Schweiz Impex планує організувати на Львівщині підприємство з обробки деревини за технологією, яка в області ще не представлена. Під час зустрічі з головою Львівської ОДА Олегом Синюткою директор та засновник компанії Сімон Краттігер повідомив, що підприємство виготовлятимиме конструкції із зрощеного клеєного бруса, який використовується для спорудження різноманітних будівель: відпочинково-розважальних закладів (готелів, спа-центрів, спортзалів, басейнів, торгових центрів, ресторанів і т.д.), будівель для сільського господарства, великих залів для зібрань, будинків приватного типу тощо.

---

Отже наш з Олегом Ляшко, командою РПЛ і однодумцями 10-річний мораторій на експорт лісу діє на користь України та українців! Скоро ми внесемо в парламент законопроект «Про ринок лісу», який знищить корупційні схеми в лісовій галузі та зробить деревну сировину на довгостроковій основі гарантовано доступною для реальних виробників, а не для спекулянтів-перекупників та нелегальних експортерів.