В цей день 70 років тому, 5 червня 1947 року в Гарварді було представлено найуспішніший план економічного розвитку сучасності — легендарний план Маршалла. Це був сміливий та комплексний план реіндустріалізації Європи, запропонований Держсекретарем США генералом Джорджем Маршаллом, згодом нагородженний Нобелевською премією миру.

Він передбачав комплекс заходів з тарифного захисту національної промисловості, жорстке валютне регулювання для розвитку внутрішнього виробництва, довгостроковий захист робочих місць, а також фінансову підтримку від США обсягом 13 млрд дол. США (сьогодні це 130 млрд дол. США) протягом 1948-1951 років.

Без Плану Маршалла нинішньої розвинутою Європи не було б, а була б сільскогосподарська та знелюднена економічна периферія!

Нинішнім світовим лідерам та національним державним діячам вчитись і вчитись такому масштабному геополітичному підходу й такому комплексному та ефективному змісту економічної політики!

***

Мій Вчитель проф. Райнерт підкреслює «План Маршалла з'явився завдяки тому, що були визнані помилки Плана Моргентау. Тоді як метою Плана Моргентау була деіндустріалізація Німеччини, за Планом Маршалла необхідно було не просто відновити німецьку промисловість, а й створити „санітарний кордон“ багатих країн від Норвегії до Японії, вздовж кордону з комуністичними країнами Європи та Азії».

Важко уявити собі, в якому світі сьогодні ми б жили, якби План Маршалла не був погоджений США та реалізований 70 років тому.

***

Сьогодні Україні потрібен такий сміливий і масштабний підхід і економічна політика такого змісту! Ми з Олег Ляшко та однодумцями впевнені в цьому на 1000%. Саме тому ми розробили і почали втілення в життя Антикризового плану розвитку економіки України (https://www.slideshare.net/galasyuk/ss-74324750).