Країну привчають жити від транша до транша. Але ні 1 ні 2 ні 5 млрд від МВФ не піднімуть нашу економіку.

1) Масштаб впливу цього кредиту досить незначний, особливо в порівнянні з негативними наслідками «блокади» залізниці, коливаннями цін на сировину на світових ринках та хронічним дефіцитом торговельного балансу.

2) Це просто «латання дірок», маскування симптомів, а не вирішення справжніх проблем. Це знеболювальне, а не ліки для економіки!

3) Ціна цього «знеболювального» непомірна — і справа не стільки у відсотках за кредитом, скільки в тих обтяжливих і невигідних для країни умовах, які йдуть в одному флаконі із ним. Підняття цін і тарифів на фоні замороження зарплат і пенсій — найгірше, що тільки можна придумати. А подібних позицій в Меморандумі з МВФ з дюжину, судячи з оприлюднених ЗМІ текстів.

4) Секретність Меморандуму з МВФ ще раз підкреслює, що він невигідний для українців. Якщо б це був договір в інтересах нашої країни, влада б його не ховала. Олег Ляшко судиться проти Президента, Прем'єра та Голови НБУ, щоб вони оприлюднили офіційний текст меморандуму. На відміну від влади фракція РПЛ публічно запропонувала Антикризовий план розвитку економіки, адже для його втілення потрібна обізнаність та підтримка суспільства.

5) Хибні пріоритети співпраці з МВФ лише погіршать ситуацію у середньостроковій перспективі, не кажучи вже про довгострокову. Замість «затягування пасків» населенню, політики дорогих цін і тарифів, послаблення національної промисловості та економії на людях влада мала б «затягнути паски» монополістам та олігархам, розпочати масштабну індустріалізацію, політику високих зарплат і розвитку внутрішнього платоспроможного попиту.

Альтернатива є. Ми це знаємо, і Ви це знаєте. Давайте об'єднувати зусилля, бо перетворять країну на чужу годівницю.