Завітав до НКРЕКП і попередив її очільника Дмитра Вовка про неприпустимість афери, яку вони вчергове намагаються провести, після того як команда РПЛ, виробники та експерти «зупинили» їх Постанову №148.

Прикриваючись рейтингами Doing Business та звітами «Великої четвірки» хочуть просто пограбувати інвесторів, виробників, будівельників, аграріїв та підприємців в інтересах приватних монополістів — обленерго!

Суть їх ідеї — перекласти штучно роздуту вартість активів обленерго, колись приватизованих олігархами «за копійки», на тих підприємців, хто сьогодні хоче щось збудувати, дати людям роботу, а країні податки. Вартість нестандартного приєднання до електромереж (до 5 МВТ), яку хоче встановити НКРЕКП — це фікція і афера. Майже те саме, що було у Постанові №148 з невеликими «поступками».

Як я з'ясував компанії «Делойт і Туш» та «Ернст і Янг» робили оцінку активів обленерго взагалі для інших цілей. НКРЕКП ховає їх звіти про оцінку та рецензії на них ФДМУ — не надали копії цих документів навіть на моє депутатське звернення. Якщо там все правильно, то чого ховають?

Якщо нова афера Д.Вовка відбудеться всупереч позиції промисловців, підприємців, експертів та РПЛ, відповідати прийдеться не тільки НКРЕКП, а й відповідним компаніям «великої четвірки» — буде проведена незалежна і об'єктивна експертиза як їх оцінки активів обленерго, так і методики НКРЕКП. До речі, я вже звернувся до Прем'єр-міністра, а також НАБУ та ГПУ для реагування на цю ситуацію.

PS Фракція РПЛ взагалі пропонує якісно інший підхід — модель умовно-безкоштовно приєднання до мереж (і не тільки електричних), при якій споживач сплачує помірну інвестиційну складову в тарифі замість мільйонних поборів «за приєднання» на вході. Ми обов'язково врегулюємо це питання і законодавчо.