Через півтора місяці у Великобританії відбудеться референдум щодо членства в Євросоюзі. Суспільство розділилось практично навпіл. Молодь, імігранти і бідні — більше за Європу; більш літні, національно свідомі і багаті люди — за повністю самостійну Велику Британію. За тиждень перебування там мав можливість ознайомитися з поглядами різних представників суспільства: від членів Палати Громад і Палати Лордів в Лондоні до людей на вулицях та виборчих дільницях Олдершота. І мій прогноз такий, що Великобританія скоріш за все проголосує за вихід з ЄС з мінімальною перевагою.

Британці за тісну економічну співпрацю і вільну торгівлю з ЄС, але не готові віддавати нікому, у тому числі Брюсселю, частину свого суверенітету. «В кінцевому підсумку питання дуже просте — хто буде управляти нашою країною. Ми не дозволимо, щоб над нашим Парламентом, нашою Конституцією був ще хтось, хто вирішуватиме за нас,» – коментують вони свою позицію.

Незалежно від результатів ‪#‎EU_referendum‬ впевнений, що такого концентровано-державницького підходу і національної точки зору критично не вистачає українським урядовцям. Багато з них просто зливають українські інтереси – і безпекові, і економічні, безсовісно прикриваючись «євроінтеграцією» і «зобов'язаннями перед міжнародними партнерами».

Вимагаєте від нас фейкового Мінська та ігнорування Будапештського меморандуму? Будь ласка!

Хочете, щоб ми відмінили проукраїнські «лісний» та «металургійний» закони про тимчасову заборону експорту лісу-кругляка та підняття вивізного мита на металобрухт? Буде зроблено!

Ви тільки скажіть, чого ви від нас ще вимагаєте, і ми все за гранти відпрацюємо! Бо компрадори та імітатори.

Не для цього український народ обирав політиків, щоб вони розбазарювали країну і продавали її інтереси, а для того, щоб вони робили країну сильною, а суспільство заможним, в тому числі і на основі взаємовигідної міжнародної співпраці! Національний інтерес має стояти на першому місці!