Можна скільки завгодно мріяти про подвоєння експорту, створення мільйона робочих місць чи прискорення зростання ВВП до 7-8% на рік…. Але все це залишиться лише мріями чи фантазіями, поки державою не будуть створені і повноцінно задіяні хоча б ці ІНСТРУМЕНТИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ:

1. ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ – підготовлені промислові майданчики та інвестиційні стимули (податкові, митні та регуляторні преференції) для нових виробництв та науково-дослідних центрів в Україні. Перший в світі індустріальний парк з'явився у 1896 році біля Манчестера, а перший в США з'явився біля Чикаго у 1907 році. В Південній Кореї — 1200 (!) індустріальних парків, які генерують 80% (!) експорту, 70% (!) промислового виробництва та 50% (!) зайнятості! Сьогодні, за даними UNIDO, в світі працює 15 тис. індустріальних парків.

2. БЕЗКОШТОВНЕ ПРИЄДНАННЯ ДО ІНЖЕНЕРНИХ МЕРЕЖ (за рахунок інвестскладової тарифу) для промислових об'єктів, як це працює в США та Ізраїлі. Ліквідувати цей інвестбар'єр в мільйон разів важливіше, аніж відміняти трудові книжки. Спитайте про це будь якого промисловця чи будівельника!

3. НАДАННЯ ПЕРЕВАГИ УКРАЇНСЬКИМ ТОВАРАМ ПРИ ДЕРЖЗАКУПІВЛЯХ (цінова преференція — до 12%, вимога до локалізації — мінімум 40%). «Купуй Українське» — аналог федерального закону "Buy American", що успішно працює в США з 1933 року. Змусити публічні закупівлі, що складають 13% ВВП, працювати на розвиток української промисловості, а не на дотування імпорту – аксіома успішного розвитку!

4. ЕКСПОРТНЕ-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО — державна фінансова підтримка експорту промислової продукції українських виробників. Сьогодні більше половини українського експорту – сировина, тоді як 82% експорту ЄС – промислова продукція. Страхування і гарантування експортних контрактів та здешевлення кредитів для експортерів готової продукції наблизить Україну до Європи економічно. Закон про ЕКА прийнятий, але виконавча влада досі «гальмує».

5. БАНК РОЗВИТКУ, який надаватиме дуже дешеві кредити під будівництво інфраструктури та створення нових виробництв. «У світі більше 250 національних банків розвитку, а їх активи сягають $4,9 трлн», – наголошують Кевін Галлагер (Бостонський університет) та Роджеріо Стударт (Федеральний університет Ріо-де-Жанейро). Україна ж і тут досі пасе задніх, а помилкова монетарна політика далі перетворює нас на «фінансову пустелю» замість того, щоб підживлювати розвиток реального сектору економіки.

6. АГЕНЦІЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ. Поки в Україні малий бізнес «годують» лозунгами та періодично «кошмарять», в США з 1953 року працює Small Business Administration (SBA). За рік вони надають $30 млрд (!) кредитів малому бізнесу і підтримують майже 700 тис. робочих місць по всій країні. Крім дешевших кредитів, 3000 працівників SBA допомагають МСП з доступом до державних закупівель та консультаційною підтримкою. І це в країні з найбільш вільною і розвинутою ринковою економікою!


Чому ж Україні не скористатись дійсно кращим світовим досвідом промислового і економічного розвитку США, Німеччини, Японії чи Польщі?!? Чому знову і знову слухати деструктивні поради неоліберальних іноземних радників та грантових псевдоекспертів???