Тобто історія про те, як влада змусила громадян реєструватися у додатку Дія без жодної на те потреби. При чому важливе зауваження: наразі не існує жодного способу відмовитися від цієї реєстрації і надалі заборонити визнавати ваші електронні документи на рівні з паперовими. Це така собі дорога з одностороннім рухом.

Влада свідомо брехала, що існує можливість поставити цей додаток і стати в чергу на вакцинацію. Пряма мова міністра Степанова після першого дня реєстрації : «За неповний день у чергу на вакцинацію через портал записалося 5280 людей, через контакт-центр МОЗ 671 людина, через портал „Дія“ 38 531 людина. .... Ми намагалися зробити запис на вакцинацію абсолютно зручним для всіх», — сказав він. Міністр також наголосив, що модель із інформацією про вакцинацію повністю інтегрована в систему електронного здоров'я eHealth.

Але черга в Дії виявилась не чергою, а листом очікування, фактично лише соцопитуванням готовності громадян вакцинуватися. Пряма мова міністра Ляшка: «У „Дії“ ніколи не було запису на вакцинацію». Пряма мова директора Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я Черниша: «Запис в „Дії“ був реалізований для того, щоб оцінити бажання населення, яке хоче вакцинуватися і зрозуміти, скільки потрібно на перший період часу вакцин. Але це не запис на вакцинацію. Ви коли ставали в чергу – вам писало очікувати якихось подальших дій».

Ніякої користі для громадян реєстрація в додатку не несла. Бо ніколи не було можливості через Дію записатися на визначений час в обраний пункт вакцинації. Втім єдина така можливість була в іншій системі — helsi, яка була розроблена МОЗ часів Супрун. А щодо поєднання Дії та медичних систем, то той самий Черниш сказав "„Потрібно розуміти, що це дві складні системи, які швидко поєднати між собою неможливо“. Отака діджиталізація. Я аж ридаю.

Доречі, тепер ці люди будуть розробляти електронні сертифікати про вакцинацію. І щось мені підказує, що історія повториться.

Проблема в тому, що Дія є дуже сумнівним додатком з точки зору безпеки даних. І про це багато профільних експертів вже пишуть не один місяць. Вже відомий випадок, коли на людину оформили сторонній кредит, використовуючи Дію. Існує також обґрунтована підозра, що Дія увесь цей час не мала побудованої системи захисту. Відсутня документація на Дію у відкритому доступі. І взагалі виявилося, що Дія може існувати на різних пристроях одночасно... Наприклад у вас, і у шахрая. При чому шахрай має можливість відключити вашу сесію додатку дистанційно....

І от, враховуючи це все, влада на хвилі коронавірусу піарила цей додаток. На мій погляд — це аморально як мінімум. Як максимум — вся ця „не дуже Дієва“ історія має бути розслідувана правоохоронцями.

Ps. Отже через 2 місяці історія про цифрові сертифікати дійсно повторилася. Спочатку „дієві“ змушували людей користуватися додатком Дія, в тому числі використовуючи сумнівну Дію.Підпис, фотографуючись з різних ракурсів і решта, а потім стало відомо що електронний сертифікат можна отримати на порталі Дія лише з використанням звичної ЕЦП.