Останні чесні вибори були два роки тому, у 2019. І після того раптово скінчилися. Ну дійсно, які чесні вибори можуть бути в країні, де президент разом із конституційним судом розігнали легітимну верховну раду? Але це питання тоді мало кого турбувало. Бо народ не розбирається в юриспруденції!

А тепер вибори закономірно виглядають так, як на 87 окрузі: підкуп, заміни членів комісій, перерахунки, визнання результатів недійсними, загублені бюлетені, вскриті пакети з протоколами, десант з депутатів від партії влади, тиждень прийому документів від двк і окружна комісія в оточенні спецпризначенців СБУ. Треба визнати, що цього разу «правильні» результати таки намалюють на колінці. Це принципове питання в умовах падіння рейтингу слуг народа.

Але далі так робити постійно буде трохи не зручно, міжнародні спостерігачі такі вибори не оцінять. Тому наступним подарунком для народа будуть вибори у смартфоні. Благо (для влади, звісно) у смартфоні не буде видно, як губляться бюлетені і переписуються протоколи. Але ж народу подобається усе «прогресивне» , наприклад недоречну радість народа викликає сумнівної якості і захищеності цифровий паспорт, перший такий у світі. Ну от і вибори у смартфоні будуть чудовою забавою. Єдина проблема (у народа, звісно) буде в тому, що з чесними виборами ця забава не буде мати нічого спільного. Бо народ не розбирається в ІТ, так само як не розбирався до того у юриспруденції. І, нажаль, не хоче розбиратися.