«Народний депутат, який перебував у статусі п'ятого президента України, схилив військову службову особу – голову Служби зовнішньої розвідки до вчинення злочину, а саме перевищення ним влади та службових повноважень… шляхом видання явно злочинного наказу».

Це такий текст підозри оголосили Порошенку. Це про призначення на посаду першого заступника служби зовнішньої розвідки. Порошенко видав указ про призначення Семочко, а голова СЗР видав вже власний наказ про доведення цього указу до особового складу служби.

Знаете як це називається? Юридичний треш. Чому?

Просто відкриваємо Конституцію

«Стаття 106. Президент України: 17) є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України; призначає на посади та звільняє з посад вище командування Збройних Сил України, інших військових формувань; здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави;»

Ну і закон про СЗР теж відкриваємо:

" Стаття 1. Статус Служби зовнішньої розвідки України. Служба зовнішньої розвідки України підпорядкована Президентові України та підконтрольна Президентові України і Верховній Раді України.

До співробітників Служби зовнішньої розвідки України як військового формування належать військовослужбовці, службовці та працівники Служби зовнішньої розвідки України."

Положення про проходження військової служби військовослужбовцям СЗР теж можна відкрити:

"Пункт 37 Перелік військових посад, що підлягають заміщенню особами вищого офіцерського складу у Службі зовнішньої розвідки України, затверджується Президентом України за поданням Голови Служби зовнішньої розвідки України"

Пункт 38. Перший заступник Голови та заступники Голови Служби зовнішньої розвідки України призначаються на посади і звільняються з посад відповідно до закону."

І знову закон про СЗР:

"Стаття 6. Керівництво Службою зовнішньої розвідки України. Перший заступник Голови та заступники Голови Служби зовнішньої розвідки України призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Голови Служби зовнішньої розвідки України."

Сам тодішній голова СЗР Єгор Божко (зараз він заступник міністра закордонних справ) не вважає, що вчиняв щось під тиском Порошенка, наказ про призначення не оскаржував. Божко ще в квітні намагалися обрати запобіжний захід у цій справі, і суд двічі — перша інстанція та апеляційна — виносив рішення про визнання підозри необгрунтованою, і відмовляв в обранні запобіжного заходу. Це відбувалося в тому числі через те, що видання указів Президента не є підбурюванням, а обов'язковим до виконання нормативно-правовим актом, аж до моменту теоретичного оскарження.

Тобто Порошенко здійснював свої Конституційні повноваження, згідно Конституції та законів України. І саме за це його завтра судитимуть. Прокуратура проситиме суд обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не ясно чи з заставою чи без.

Оце і все що треба знати про цю фейкову підозру, яку навіть Рябошапка побоявся підписати. А Венедиктова трохи підкорегувала власний текст і таки підписала.

Усвідомлюючи усе це, завтра вільні громадяни України прийдуть підтримати п'ятого президента Петра Порошенка у Печерському суді м.Києва. На 14-30.