Прочитала я оце законопроект про дезінформацію. Взагалі-то він називається «про інформацію» , але суть не приховати. Так от.

Прочитала і вже чітко уявляю, як після його прийняття всі медіа, журналісти, професійні журналісти і блогери, всі поширювачі інформації, сторінки, групи, канали і чати, де писали про Вальцмана, про «Порошенко збагатився в 82рази», про «Порошенко убив свого брата», про «Порошенко втік з країни», про офшорний бізнес Порошенка і все таке інше почали продовж 24 годин давати на кожне (!) з цих своїх повідомлень окреме повідомлення-спростування, а на кожній своїй картинці додавати слова «подано заяву Уповноваженого з питань інформації щодо дезінформації» + ссилка на заяву системі довіри. І щоб цей напис про спростування займав не менше 15% від площі екрану! Це важливо. І контрастним шрифтом щоб! Це теж важливо. І щоб особисто Мосійчук озвучила ці слова і спростування прямо в ефірі 1+1 в прайм-тайм! Це особливо важливо.

А потім, щоб всім цим інформаційним помийкам в результаті нескінченної кількості спростованої дезінформації було присвоєно мінусовий рейтинг довіри.

В результаті такої блискавичної операції по очищенню нашого інформаційного простору від дезінформації, 73% електорату дізнається зі своїх звичних медіа багато нової та цікавої для себе інформації. Адже дезінформація строку давності немає, і спростовувати її можна будь-коли, в тому числі прямо зараз.

Але щось мені підказує, що дива не станеться.

По-перше, не для того ж руйнували репутацію Порошенка, щоб її відновлювати. Цей законопроект навіть теоретично не буде для цього застосований. І початок цього допису лише моя фантазія.

По-друге, я не вірю, що спростування дезінформації є таким легким процесом, як це зображено. Заява-спростування-всі щасливі. Не для того деякі ресурси професійно займаються дезінформацією, щоб легко від неї відмовитися.

По-третє, відповідно без судових процесів з доказами і аргументами сторін все одно не обійтися. І в правових країнах це можна робити без усіляких законів про дезінформацію, як це сталося з BBC і їхньою статтєю про зустріч президентів України та США.

По-четверте, і це головне, насправді. Просто цей законопроект зовсім для іншого. Для залякування, для тиску, для тягання по допитах та судах. І ми всі побачимо його застосування дещо інакше.

Як створюється і утримується з бюджету офіс Уповноваженого з питань інформації.

Як Кабмін обирає з трьох майже власних кандидатур Уповноваженого і призначає його на посаду строком на 5 років.

Як всі суб'єкти в сфері медіа реєструються в електронній системі довіри. Всі — не всі, а офіційні медіа точно. Інші будуть чекати блокувань від провайдерів.

Як на опозиційні канали та сайти виписують штрафи в межах 4,7-9,4млн грн за кожне розслідування про теперішню владу.

Як залежні від ОП організації присвоюють рейтинги довіри відповідно до критеріїв лояльності змі до влади.

Як професійних журналістів виключають зі асоціації журналістів за негативні новини про владу, і вони втрачають захист асоціації в якості професійних журналистів.

Як спочатку штрафують, а потім саджають на 2-5 років журналістів та блогерів за інформацію, що визнана владою дезінформацією.

Як штрафують, а потім саджають першого, другого і третього пересічного громадянина — поширювача інформації, який зробив невдалий репост.

Як перетворюють нас з вільної країни на тоталітарну державу зразка РФ.