Приблизна хронологія різдвяних привітань в Україні.

2012 рік 25 грудня — звичайний день, хтось десь святкує Різдво, але до України це відношення наче немає.

2014 рік 25 грудня — день, коли деякі люди в Україні почали публічно вітати з Різдвом, бо помітили поруч з собою людей, що святкують 25 грудня. Загалом писали, що вітають «з католицьким Різдвом». А ще десь в цей рік почали вітати з Ханукою та Рамаданом. Бо ж українці різні.

2015 рік 25 грудня — день, коли вітань стало більше. Привітання змінились на «З Різдвом за західним стилем».

2017 рік 25 грудня — день, коли стало дійсно багато привітань. Почали писати про «Різдво за григоріанським календарем».

2018 рік 25 грудня — день, коли українці зрештою звернули увагу на решту християнського світу, і мабуть трохи здивувались, тому вітання стало звучати так «З Різдвом за григоріанським та новоюліанським календарем».

2019 рік 25 грудня — день, коли вже всі цікавляться «коли ж святкують всі інші українці?». А в привітаннях зрештою почали писати, що вітають просто «з Різдвом Христовим».

Як бачимо, за 7 років українці зрештою звернули увагу на людей, з якими поруч живуть не тільки в нашій країні, а й взагалі в світі, дізналися багато нового і стали відкритішими до знань і ідей. Мабуть це правильний шлях. Будемо йти далі.

UPD 1. 
А у 2020 25 грудня  привітання на Різдво часто звучить так «Настане час, коли ми будемо святкувати Різдво разом. Христос народився! » 
Тож ми таки йдемо цим шляхом.

UPD 2.

2021 рік. Цього року обговорення святкування Різдва 25 грудня перейшло в якусь ледь не буденну розмову. І це чудово, бо рішення має бути прийнято у спокійній атмосфері. Тож митрополит  Епіфаній спрогнозував, що за 10 років ми святкуватимемо Різдво разом.  А як же хочеться швидше!

 

UPD 3. 

І ось у 2022 році ПЦУ нарешті дозволила парафіям за рішенням священника та прихожан   25 грудня служити Різдвяну службу! А за опитуваннями більшість громадян вже розуміють необхідність святкувати Різдво 25 грудня.

Але суттєвим кроком є інша дискусія, яка зрештою з'явилась цього року перший раз: Святий Миколай має приходити з подарунками 6 грудня))