Я зі півдня України, із Запоріжжя. І про Листопадовий чин я детально дізналася десь лише 5 років тому.

Не подумайте, що я якись неук, просто на цьому не акцентували уваги у школі. В моїй гімназії, в українській державі, на зламі століть. Цього також не розповідали і у двох університетах, хоча уроки з історії були і там. Уроки були, а Листопадового чину не було.

Що таке Листопадовий чин?

Листопадовий чин — це повстання українців в ніч на 1 листопада 1918 року проти влади Австро-Угорської імперії, що планувала передати землі Галичини до Польської держави. В результаті вчасно проведеної операції була створена Українська Держава на чолі з Українською Національною Радою зі столицею у Львові. Територія держави складала 70тис км.кв. Вже 9 листопада цю державу перейменували на ЗУНР (Західноукраїнська народна республіка). 1 листопада над львівською ратушею вперше замайорів синьо-жовтий прапор. З самого першого дня існування цієї держави почалась польско-українська війна, яка тривала до 17 липня 1919 і завершилась перемогою Польської держави.

Чи й справді про Листопадовий чин мовчали підручники?

Ні, вони не мовчали, просто очевидно згадували про це одиним рядком, як про другорядну подію. Без опису, без деталей, без натхнення. Втім натхнення — це те, чого не бракувало тим, хто звершив Листопадовий чин. А потім захищав свій вибір.

Здається, що часто в підручниках історія України написана за принципом: все що відбулось не в Києві не рахується за історію України. Хіба побіжно, просто як фон для головних подій.

Але Листопадовий чин був не фоном, він був подією сам по собі! Адже створення Української держави дійсно подія і свято для українського народу.

Втім за межами Західної України прізвищ очільників Листопадового чину ви не почуєте. Прізвища звучать, коли на їхню честь названі вулиці і площі.

Вітовський, Петрушевич, Левицький, Цегельский,Олена Степанів, Голубович, Перфецький, Горбачевський... І я ще більш менш розумію, чому у Запоріжжі немає вулиць на їхню честь. А чому немає у Києві? Львів, Івано-франківськ, Тернопіль, Самбір, Калуш. Але не Київ. Чи не тому, що Львів потребував допомоги, а в Києві замість цього Євген Коновалець чекав слушної години, щоб скинути гетьмана Скоропадського? Допомога не прийшла, ЗУНР програла.

Та пройшло сто років, і 1 листопада Львів вивішує державні прапори. Адже та сама українська держава, створена у 1918 році, існує зараз. І прапор тепер той самий — синьо-жовтий.