Існує одна Конституція України та багато законів України. Закони мають сфери своєї дії, тобто, регулюють щось конкретне. Наприклад, є два різні закони : «про очищення влади» та «про державну службу».

Перший закон відомий як «закон про люстрацію». Сфера дії закону — верховенство права.

В законі написано, що люди які займали певні посади (наведено вичерпний перелік) за часів Януковича (визначено час та дати) не можуть займати певні посади (наведено вичерпний перелік) протягом 10 років.

Відповідно, людина яка займала посаду уповноваженого з антикорупційних питань в уряді Азарова не може бути призначена на посаду Голови Адміністрації Президента.

Ще раз. І посада уповноваженого, і посада голови Адміністрації прямо перераховані в законі.

Тобто п. Богдан не може бути призначений на посаду Голови Адміністрації Президента.

І таке призначення це пряме порушення закону з боку президента.

Але ж кажуть, що існує інша думка. При цьому згадують інший закон «закон про державну службу» .

В цьому законі написано хто є державним службовцем. І прямо зазначено що цей закон не поширюється на Голову Адміністрації Президента (і ще деякі посади). Серед вимог до держслужбовців вказано, що вони мають відповідати закону про люстрацію (і ще купі критеріїв).

Ось в цьому місці той, хто хоче вас обманути, робить підміну понять. І каже, що посада Голови Адміністрації Президента виведена з-під дії цього закону, а значить вона виведена з-під люстрації.

Це обман і порушення логіки. Давайте я вам ще покажу приклади такого перекручення:

«Оскільки посада Голови адміністрації виведена з-під дії цього закону, то не обов'язково призначати на цю посаду повнолітню особу. (повноліття вказано як один з критеріїв для державної служби).»

Розумієте абсурд такого висловлювання?

Розумієте.

Закон «Про державну службу» регулює лише одну сферу: державну службу, а це правила прийму на роботу чиновників, конкурси, ранги, звільнення та інше. Відповідність люстрації — лише один з критеріїв для державної служби. Голова Адміністрації Президента взагалі не є держслужбовцем. Це політична посада. І голова адміністрації , на відміну від державного службовця, навіть може бути членом партії.

Але Голова адміністрації Президента має відповідати закону про люстрацію. Чому?

Тому що питання люстрації регулює закон «Про очищення влади»! Сфера закону визначає місце його застосування.

Р.S. Окремо хочу дописати, що все що стосується люстрації — це лише про посади, на які призначають. Виборних посад це не стосується (депутати, мери міст, президент обираються людьми напряму, і ніякі заборони по люстрації тут не діють)

Ссилки на закони ось

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1682-18

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/889-19