Стався ганебний приклад корупції та кумовства: Сергей Сергеевич дав мені почитати їхній з Мартин Брест роман «Мозамбік». Вважайте цей текст тізером.

Що я можу сказати про «Мозамбік» і про них загалом.

Я розумію, чому від їхніх книг зловили батхьорт низка вітчизняних авторів — ні, не тільки тому, що Сайгон дуже борзо дає інтерв'ю. У їхніх книгах, і, зокрема в Мозамбіку, є дві речі, яких, на мою дуже плебейську думку, серйозно не вистачало українській масовій (та й не тільки масовій) літературі:

- актуальність. Себто, вони пишуть про те, що, курча, аж горить, інколи буквально.

- справжність.

Ну от так вийшло, що хлопці пройшли через щось актуальне і пишуть про це. І цим актуальним виявилось не тільки бухло, рефлексії та проміскуітет, як у занадто великої пропорції вітчизняної творчої інтелігенції, а ще й війнонька. Війнонька цікава, війнонька — справжній граничний досвід.

Тому хлопці пишуть про граничні досвіди. Можливо, не дуже високочоло, але й не кострубато, як того б очікували від авторів-початківців. І виходить так, що й широким народним масам цікаво, і як творча фіксація того моменту, через який проходить країна, корисно, і ніхто крім них цього не зробить.

Конкретно «Мозамбік» — це епізод. Історія трьох днів і одного бойового зіткнення, в яку, втім, впаковано кілька років досвіду, розписана з двох точок зору двох різних людей різних військово-облікових спеціальностей, характерів та ступенів інтелігентності. Отже — об'ємний погляд на те, як армія воює з ворогами та нудьгою.

Що ж. В нас є ветеранська література. Шкода, що мало.

Я хочу, щоб таких творів було більше, хочу, щоб склалася відповідна творча течія, хочу, щоб було таке собі ком'юніті таких авторів, і щоб воно сралося, і щоб цей срач продукував все більше все кращих творів, бо саме так це і робиться. Хочу, щоб з цього виросли наші навіть не Ремарки, а Амбрози Бірси, хочу, щоб нова українська література мала під собою ось таку справжню, вистраждану, граничну основу. Наша війна, і весь цей етап справжнього становлення нашої країни на це заслуговує.

АПД. Передзамовити можна туточки: https://www.facebook.com/116215080289212/posts/185014533409266/?d=n