На минулому тижні Президент Республіки Польща Анджей Дуда з офіційним візитом відвідав Україну та взяв участь у роботі українсько-польського економічного форуму.

Водночас, представники Міністерства закордонних справ Республіки Польща готували візит А.Дуди до Коростенського району Житомирської області, який нажаль, не відбувся.

Поблизу с.Новина Коростенського району знаходиться масове поховання польських вояків, які були учасниками Радянсько-польської війни 1918-1920рр. Вказаним похованням опікується голова Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторія Лясковська-Щур, яка спільно з польськими волонтерами планувала до приїзду Президента Республіки Польща в Україну здійснити його впорядкування та урочисте відкриття за участю А.Дуди.

Зазначена подія мала стати символом дружби та союзництва між поляками та українцями, а також звернути увагу на нинішню боротьбу України проти російської агресії.

Одних зусиль польських волонтерів та Житомирської обласної Спілки поляків України з впорядкування та відкриття пам'ятного знаку поблизу с.Новина виявилось не достатньо. Нажаль, дипломатичний корпус нашого сусіда залишився осторонь вказаної ініціативи Вікторії Лясковської-Щур і урочистого відкриття на якому повинен був присутній А.Дуда, не відбулось.

Чомусь так сталося, що на території Вінницького консульського округу, який включає Житомирську, Хмельницьку, Чернівецьку та Вінницьку області ініціатива впорядкування місць польських поховань виходить від керівників польських національно-культурних товариств, а консульство Республіки Польща не лише не підтримує вказану діяльність, а залишається осторонь ініціатив польських національно культурних товариств.