У 2021 році буде вирішена доля України. – Таку заяву днями зробив перший заступник голови комітету Держдуми РФ у справах СНГ, ідеолог «русского мира» Костянтин Затулін.

«Питання навіть не в тому, чи бути державі незалежною, а чи бути їй взагалі», – сказав Затулін, наголосивши, що розв'язка настане після Дня Незалежності України.

Що це означає і чого чекати нам в Україні?

З огляду на все частіші згадування в ЗМІ можливості появи в Нормандському форматі Сполучених Штатів Америки для врегулювання питання припинення війни в Україні можна з великою вірогідністю стверджувати про наявність домовленостей між Путіним та Байденом за підсумками червневого Женевського саміту. Тим паче ми мали вже в історії формат перемовин (Женевський формат 2014 року, цікавий збіг) коли представники США та Європейського Союзу, України й Росії намагалися врегулювати питання захоплення невідомими на той час військовими формуваннями адмінбудівель в Донецькій та Луганській областях. Гарячої фази війни тоді не було. Втім США вийшли з тих перегорів з мотивацію – «це проблема Європи».

Нині, коли позиції Росії в світі суттєво посилилися, а позиції США на Євразійському континенті суттєво ослабли, у цих двох країн з'явилися спільні мотиви подальшої співпраці в питаннях протистояння експансії Китаю.

Безумовно чимало домовленостей було досягнуто ще до зустрічі лідерів США та Росії, а саміт фактично підтвердив наміри йти спільним шляхом. І в цій конструкції, наприклад, завершення Північного потоку-2 є цілком логічним.

Українське питання хоч і не є основним у відносинах двох найпотужніших гравців світу але і не останнє. Відтак Україна стала розмінною монетою у великій геополітиці і останні заяви Росії про готовність бачити у Нормандському форматі Сполучені Штати Америки (таких заяв було кілька в тому числі і зі сторони Зеленського) свідчать про таку домовленість. Але з суттєвою поправкою.

Ідея такого долучення США нібито йде від представників квазіреспублік ДНР/ЛНР. Хоча сама Росія не дуже активно артикулює це і не наполягає (поки що) на новому Нормандському форматі за участі цих представників. Це може бути однією з умов погодження з боку Росії. Подібна практика долучення до переговорів була ще в 2014 році в Мінському форматі. І до сьогодні в ньому приймають участь представники ОРДЛО, які не контролюються владою України.

Відтак заяви Затуліна небезпідставні і мають глибокий сенс. Часові рамки озвучені депутатом Держдуми співпадають з візитами Зеленського до Німеччини, Меркель до США та можливої зустрічі Зеленського й Байдена (дата поки що невідома). І День Незалежності може стати відправною точкою. Але не військової ескалації, а перезавантаження Мінських угод і визнання «тієї сторони» у переговорному процесі. І в кінцевому результаті – інший формат України. Який саме? Відкриваємо і читаємо існуючий 8-ий рік поспіль про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО.

Це розуміє сьогодні і президент України і безумовно усвідомлює наслідки оновленого плану припинення війни, який мало чим відрізнятиметься від існуючих Мінських угод. А їх виконання однозначно не залишиться поза увагою опозиційних до нього політичних сил та радикально налаштованих українців. І все це відбуватиметься ближче до осені. Але виключно всередині країни.