5f7387066956f.jpg

Посли країн ЄС дали «зелене світло» новим санкціям за будівництво Керченського мосту в окупований Росією Крим. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, санкції запровадять щодо двох людей та чотирьох компаній, відповідальних за будівництво.

Заперечувати ефективність санкцій складно, але і прирівнювати їх до інструменту, здатного запобігти агресії Росії в Україні та світі – це наївно.

Точних даних про втрати від санаційної політики немає. Ще до початку їх введення будувалися наступні прогнози: через введення європейських санкцій РФ втратить € 23 млрд (1,5 % ВВП) в 2014 році і майже € 75 млрд (4,8 % ВВП) в 2015 році. При цьому втрати самих країн ЄС через введення санкцій будуть нижчими — не більше 0,4 % ВВП Євросоюзу (близько 70 млрд.дол). Втрати США виявляться ще меншими — через слабку залежність економіки США від Росії.

Втім згодом Путін назвав дещо іншу цифру – 50 млрд.дол., Німеччина у 2017 році офіційно повідомила про втрати від санкційної політики РФ в сумі 17,6 млрд.євро за 2015 рік, Bloomberg наприкінці 2018 року оцінив втрати російського ВВП від західних санкцій за чотири роки на рівні 6% ВВП (еквівалент близько 400 млрд.дол.) або втрати могли скласти близько 100 млрд.дол. щорічно. Для розуміння ВВП Росії у 2018 році становили 1,65 трлн.дол. а України – всього 130 млрд.дол.

Відтак стверджувати про визначальну роль запроваджених санкцій доволі сумнівно.

Іншими були б наслідки у випадку запровадження секторальних санкцій, які б паралізували, наприклад, частину енергетичного сектору економіки Росії – імпорт газу. Але до таких дій світ не готовий. Все вказує на міждержавні торгові війни через призму війни в Україні та анексію Криму.