Коли сьогодні почув – то не повірив. Це вже друга новина, що викликала в мене ступор. Першою була ініціатива Слуг народу ухвалити спецзакон, щоб не повертати гроші колишнім вкладникам збанкрутілих банків.

А тепер в МОН вирішили врізати вчителям зарплату. У поточному році вона коливається в межах 9 тисяч гривень. У великих містах доплати більші звісно. Якщо я помиляюся (тобто якщо вона більша) – поправте мене.

Ще в минулому році «реформа оплати праці передбачала збільшення оплати праці для всіх освітян від 20 до 70% вже 2020 року, а також поетапне продовження підвищення зарплати для них до 2023 року».

А нині у Міносвіти повідомили, що у зв'язку з відсутністю коштів на її реалізацію постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року. Її впровадження в дію у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 мільярдів гривень.

Але грошей не має! Велике будівництво триває!

Якщо будуть скасовані постанови Кабміну про підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників на 10%, то зарплата освітян суттєво знизиться. Бо МОН планує встановити надбавки за престижність педагогічної праці у розмірі 15%, замість теперішніх 30%. А тому від таких рішень постраждають педагоги, які мають право на підвищені ставки зарплат за педагогічні звання чи надбавки за почесні звання.

І хоча це лише проект але сама його поява не віщує нічого доброго.

Я сьогодні мав змогу поставити запитання голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щодо конкретних сум та розуміння нікчемності зарплати вчителів. Але не почув нічого окрім бажання повернутися до виконання минулорічної постанови, на яку потрібні ті самі 50 млрд.грн.

Але!

Аби зарплати вчителів, яких у нас налічується понад 400 тисяч, були достойними, то варто думати в першу чергу про необхідність системних змін в державі аби зведений бюджет був збільшений як мінімум вдвічі. Бо ні 5, ні 6 ні 7 відсотків ВВП на освіту від нинішнього стану ВВП нашу освіту не врятують!

І якщо держава не думає про якісне навчання власних громадян і достойну оплату праці вчителя – то майбутнього в такої держави немає!