5eecff23810dd.jpg

В Україні справді почали свою роботу «інвестиційні няні». Можете навіть не сумніватися. Але оберігають такі «няні» не іноземних інвесторів, а українських олігархів. Функції «нянь» успішно виконують українські суди, котрі ухвалюють відповідні рішення. А ще активно їм в цьому допомагає широко розрекламоване Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМа). Стосовно цього центрального орану виконавчої влади зі спеціальним статусом, «уповноваженим на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні» ходить чимало легенд. Незважаючи на доволі молодий вік органу (всього 5 років), скандалів вже має чимало. Згадаймо парочку з них: сумнівне призначення керуючої компанії в «Межигір'я», передача Херсонської нафтоперевалки невідомій компанії «Вествайт Трейд» ну і вже нашумівший конфлікт олігарха Олександра Ярославського з «АІС» . Останній отримав своє продовження.

Ще в лютому місяці ЗМІ опублікували повідомлення генеральної директорки ТОВ «КУА» Будівельні проекти" Наталії Морєвої про те, що АРМА й співробітники Національної поліції незаконно блокують доступ власника до будівель, розташованих за адресою: Київ, провулок Балтійський, 20. Це приміщення належить згадуваній компанії. А вже в квітні Дніпровський районний суд Києва виніс вирок екс-представникам АІС на підставі договору зі слідством. При цьому суд включив в рішення з вироком пункти про компенсацію для компанії Ярославського за рахунок компаній, які законно купили майно АІС. У підсумку до активів "КУА" Будівельні проекти" і майна ще десятків юросіб була застосована спецконфіскація. Про все це детально з посиланням на номери справ та матеріали слідства описано в авторській статті на ресурсі "Апостроф" "Инвест-няни, говорите? Как государство помогает "отжимать" честно купленное инвесторами имущество"

Коротко резюмуючи складу й заплутану історію варто зазначити: самий справедливий в Україні суд і АРМа допомогли олігархові "віджати" нерухомість у приватного інвестора. В той час, як міжнародний інвестор КУА "Будівельні проекти" придбав активи в Україні через деякий час, використовуючи органи влади, їх вирішив привласнити олігарх Олександр Ярославський.

Хто ж така КУА "Будівельні проекти"?, — запитаєте ви. А це і є якраз отой потенційний іноземний інвестор, котрого так чемно і наполегливо запрошував в Україну президент Зеленський.

ТОВ "Компанія з управління активами "Будівельні проекти", створена ще в 2006 році великою міжнародною банківською групою, яка працює, в тому числі, і в Україні. Сьогодні КУА належить іноземній юридичній особі компанії "Демісеро Холдінгс Лімітед", статутний фонд ТОВки — 20,2 млн.грн. Заборгованість по сплаті податків станом на 01 травня 2020 року аж 13 грн. 84 копійки.

КУА є серйозним іноземним інвестором на території України. В компанії знаходиться відразу кілька інвестиційних фондів, на загальну суму 365 млн грн. ТОВка веде активну господарську діяльність, в тому числі, в сфері купівлі-продажу нерухомості, дотримується всіх вимог законодавства і платить податки в казну. Інформація цілком доступна в повній мірі в мережі Інтернет.

Але є в Україні усталена ганебна практика: працювати чесно тут не прийнято. Дописуючи ці сумні рядки, нагадаю про схожу історію, котру я описував у своїх матеріалах. В той час, як компанія-забудовник "Фірма Т.М.М.", користуючись вибірковістю в ухваленні рішень української феміди, просто не повертає банкам борг в сумі більше 1 млрд.грн. інші використовуючи її гнучкість фактично в рейдерський спосіб і віджимають "смачні" об'єкти нерухомості.

Валерій Клочок

політичний та економічний експерт