Укрспирт готують до приватизації за класичною українською схемою. Почали звільнять працівників. Хоча і чуємо нарікання, що заводи старі й громіздкі, але менш привабливими для ділків вони не стали.

Верховна Рада 3 грудня прийняла закон, що ліквідує з 1 липня 2020 року державну монополію на виробництво спирту. Причин цьому є кілька: постійне підвищення собівартості за літр спирту через постійно зростаючу частку тіньового обороту харчового спирту в Україні, що за твердженням авторів згаданого вище закону зросла з 10% в 2007 році до 55% від загального споживання в 2019 році. От тільки за це нікого не притягли до відповідальності. Але крайніми в усьому зробили працівників заводів.

За даними Укрспирту сьогодні в цьому держпідприємстві працює майже 5 тисяч висококваліфікованих працівників на 41 заводі.

Нещодавно Шмигаль пообіцяв створити ще 500 тисяч робочих місць для всіх українців.

Але в Укрспирті вирішили дещо по-іншому. Там тупо скорочують працівників. Для прикладу, на Марилівському спиртозаводі (Тернопільщина) довели нову штатку і повинні скоротити понад 70% персоналу. План – залишити 30 співробітників.

Причина банальна: підготовка до приватизації. Чинний закон № 318-IX від 3 грудня 2019 року підписаний Зеленським передбачає, що «особи, які придбали майно Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (Державне підприємство „Укрспирт“), а також підприємства концерну „Укрспирт“ або уклали договір у рамках державно-приватного партнерства щодо такого майна, мають взяти на себе зобов'язання щодо збереження видів діяльності та НЕ МЕНШ НІЖ 70 ВІДСОТКІВ ШТАТНИХ ОДИНИЦЬ, задіяних у виробництві станом на 1 січня 2020 року, до 1 липня 2021 року».

Замість збереження 70% штатних одиниць, їх просто ліквідовують взагалі.

Згідно з наказом штат змінюють на 26 заводах. Загальна чисельність звільнених може сягнути 2 тисяч осіб. Які будуть просто викинуті на вулицю і не отримають робочого місця навіть у випадку приватизації.

Зважу, що самі спиртовики в переважній більшості не заперечують важливості приватизації і розуміють наслідки для себе. Але в цивілізаційний спосіб, передбачений ухваленим законом.

На початку року керівництво Укрспирту в особі в.о. директора ДП «Укрспирт» Сергія Блескуна запевняло у збереженні інтересів працівників підприємтсва.


5ebda677ab85e.jpg

5ebda6883126e.jpg

5ebda697e3788.jpg

5ebda6a47b7b5.jpg