Як виглядає проект нового бюджету на поточний рік? – поріжемо, поділимо, перекладемо і може якось викрутимося. Боротися з корупцією й розкраданням бюджетних коштів ніхто не збирається. Доходи тупо порізали бо, мовляв, усюди криза. Так що розраховувати можемо лише на себе.

Сьогодні в парламенті відбудеться чергове позачергове засідання. В моєму розумінні депутати визначивши немалий перелік питань порядку денного мають розглянути два найважливіших з них: секвестр бюджету та розблокування земельної реформи. Щодо останньої то народні обранці минулого тижня зареєстрували 13 постанов, котрими вимагають скасувати результати голосування за закон, що дозволяє продавати й купавати землі с/г призначення.

Зі секвестром бюджету минулого чергового позачергового засідання, то каменем спотикання для багатьох народних обранців стало скасування соцекономпакету. Але його все ж суттєво врізали, майже наполовину. Уряд пропонував забрати (не давати) органам місцевого самоврядування гроші на інфраструктурні проекти, які, як правило, «курирують» народні депутати і частково домігся свого.

Проект змін довелося змінити, парламентарі майже два тижні торгувалися в кого що забрати і перерозподілити.

Що стосується загальних цифр. Дохідна частина ДБ зменшується на 119,7 млрд.грн і становитиме 975,8 млрд.грн. Цікава структура зменшення. Далі усе зі знаком мінус та в млрд.грн.:
- податки на доходи, податки на прибуток — 39, 2
- ПДВФО — 18,5
- Податок на прибуток підприємств — 20,7
- Рентна плата — 45,6
- Рентна плата (нафта) – 1,3
- Рентна плата (газ) — 20,5
- Внутрішні податки на товари та послуги — 79,5
- Акцизний податок внутрішній – 12,6
- Тютюн та тютюнові вироби — 10
- Електрична енергія -2,7
- ПДВ внутрішній – 21,4
- ПДВ імпортний – 45,7
- Податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції – 3,5
- Ввізне мито – 3,57

Вище перелічені мінуси означають, що уряд заявляє про суттєвий ріст безробіття, бо зменшуються надходження ПДФО, скорочення сфери послуг, подальшу провальну роботу митниці та зменшення об'ємів видобутку власного газу.

Поряд з тим до ДБ планують збільшити неподаткові надходження сукупно на суму майже 90 млрд.грн. Це доходи, що одержує держава від власності, підприємницької діяльності, це частина прибутку державних підприємств, фінансових санкцій, адміністративних штрафів і таке інше.

На 146,4 млрд.грн планують збільшити об'єм внутрішніх запозичень (до 377,6 млрд.грн.), які можна здійснювати за рахунок продажу облігацій внутрішньої державної позики. В мовах світової економічної та фінансової кризи (її поки що називають рецесія) світ практично втратив інтерс до гивневих облігацій. Кілька аукціонів Мінфін так і не зміг провести. Відтак торгуються ОВДП лише в іноземній валюті. До прикладу останній аукціон дав можливість залучити майже 24 млрд.грн але все в доларах та в євро. І терміни погашення просто катастрофічні – 3 місяці. Так само буде і 14 квітня.

На зовнішньому ринку запозичень ситуація вкрай складна. Там поки що можна говорити виключно про облігації зовнішньої державної позики. Планують додатково залучити 131 млрд.грн. (загальна сума по року сягне 265 млрд.грн.).
Звісно що усі ці запозичення збільшать і суму, необхідну для погашення боргу – додатково 63,8 млрд.грн. Загальна сума погашення зобовязань – 346 млрд.грн.

Уряд також відмовився від ідеї з великою приватизацією. Від нею запланували замість 12 млрд. лише 500 млн.грн.
Тепер власне найцікавіше. Що в кого забрали аби сформувати стабілізаційний Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками у сумі понад 64 млдр.грн. та підвищити пенсії.

Знімали практично з усіх міністрест та відомств. Я дам дані, де урізання відбулося в мільярдах гривень:
- Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабінету Міністрів України — 3,6 мінус 1,3
- Державна служба статистики України — 2,5 мінус 1,3
- Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату КМУ — 1,0 мінус 0,6
- Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України — 18,0 мінус 0,9
- Міністерство у справах ветеранів України — 1,2 мінус 0,8
- Міністерство у справах ветеранів — 1,2 мінус 0,6
- Міністерство освіти і науки України — 131,6 мінус 5,0
- Міністерство розвитку громад та територій України — 4,5 мінус 1,9
- Функціонування Фонду енергоефективності — 1,6 мінус 1,6
- Міністерство розвитку громад та територій України (загальнодержавні видатки та кредитування) — 12,9 мінус 5,0
- Міністерство інфраструктури України — 9,5 мінус 1,8
- Міністерство фінансів України — 24,0 мінус 1,0
- Міністерство юстиції України — 14,3 мінус 0,5
- Міністерство культури та інформаційної політики України — 15,8 мінус 7,7
- НАБУ — 1,0 мінус 0,1
- ДБР — 1,9 мінус 0,5
- ЦВК, місцеві вибори — 2,1 мінус 1,1

Як бачите найбільше постраждали номінально Міністерство освіти, урізали суттєво місцеві інфраструктурні проекти, Мінкульт. Щодо останнього, то 2,25 млрд.грн. пішло на староновостворене Міністерство молоді та спорту України.

Натомість Міністерство охорони здоров'я України та Національна служба здоров'я України додатково отримають понад 30 млрд.грн., а розвиток системи екстреної медичної допомоги відомство перебирає від органів місцевого самоврядування в повному об'ємі на себе (майже 1 млрд.грн.).

Збільшується видатки на реструктуризацію вугільної галузі на 1,6 млрд.грн до 3,5 млрд. грн.

Міністерство соціальної політики України в своєму розпорядженні матиме понад 300 млрд.грн. – плюс майже 20 млрд.грн. від попередніх показників.

На фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та на погашення дефіциту коштів Пенсійного фонду спрямовують додатково майже 30 млрд.грн.

Резервний фонд збільшено на 3 млрд.грн. до 4,5 млрд, а на обслуговування державного боргу додатково запланували 3,3 млрд. грн. і нині вся сума цих видатків на обслуговування боргу буде складати 144 млрд.грн.

Десь так поки що виглядає проект нового бюджету на поточний рік.

Якось боротися з корупцією ніхто не збирається. Доходи тупо порізали бо мовляв усюди криза. Так що розраховувати можемо лише на себе.

Політичний та економічний експерт

Валерій Клочок