Оригінал статті на http://usik64.at.ua/publ/instrument_svojimi_rukami_kopalochka/1-1-0-9


Ідея, скажу чесно, не моя. Піддивився в ю-тьюбі. Але реалізація точно моя: спростив деталі до ужосу, ліпив, з чого було.

Так... З чого почнем. Поставим жінку, чи хто там буде цим всим копать, прямо! Навіщо? Ха! Шоб поміряти висоту: від землі до зігнутого ліктя. Нащо? Бо така буде ручка нашої копалочки.

Ліричний відступ. Копалочка,-- це такі собі модифіковані вила, працювати якими може хоч бабулька-пенсіонерка, хоч легінь з полонини. Різниця в ширині вил. Для бабульки робим 20-25 см, а для легіня з полонини можем і всі 90. Відповідно, кількість зубців нарощується пропорційно нашим химерним задумкам.

Отже, висоту поміряли. Скажімо, до згину ліктя від землі у Вас вийшов 1 метр. Цей метр розбиваємо на 40 см товщої труби 3/4" знизу і 1/2" 60 см зверху. Чого так? Ну, можна зварити агрегат і вопше з 2-дюймовки, але хто, скажіть, тягатиме його по городу?. .Отже, визначились, а Ви собі, як хочете.

Почнемо з "вил"

Тут приведені розміри для тендітної жіночки, а вже із зірочкою -- то для чоловіка.

Кількість "зубів" набираємо так, щоб між ними було 5-7 см. Ретельно обварюємо місця з'єднань. Я для міцності паралельно труби проварив ще катанку 6мм, щоб посилити кріплення зубців.

Далі варимо ручку

Оскільки труба 3/4" ширша за діаметром, аніж квадратна труба 2 х 2 см, вирізаємо клинки і сплющуємо, як показано на малюнку. Верхню тоншу 1/2"- трубу десь на 10 см знизу гнемо на 15-20 градусів.

Ретельно обварюємо місця з'єднань.

Загострюємо з задньої сторони зуби вил і дещо зточуємо знизу напівперіод, щоб кінчики були гладшими (менше чіплятиметься ґрунт).

Вигляд збоку-зліва

Вигляд зпереду

Далі розпочинаємо вирити педальку

У мене була катанка діаметром 10мм, яка вільно ковзає в трубі 3/4". Ви можете використати арматуру, чи трубу тоншого діаметра. Задача -- педалька повинна вільно падати вниз, разом з цим давати надійний важіль в процесі копання.

Бокові елементи -- шинка шириною 20-30мм, низ -- кутник 20-25мм. Після зварювання гострі кути зріжте і зашліфуйте, щоб не ранитися в процесі роботи.

Підварюємо готову "педальку" до ручки

Висоту підварювання вибираємо так, щоб у своєму нижньому положенні педалька суміщалася з квадратною трубою вил.

Далі наварюємо кутники нижнього опорного майданчика так, щоб у відведеному стані педалі вони утикалися в квадратну трубу. Звісно, до квадратної труби їх підварювати НЕ потрібно, оскільки важіль тоді не буде працювати.

Верхню ручку робимо на Ваш розсуд так, щоб було зручно копати двома руками. Це тонка труба 20-30 см, діаметром не більше як 1/2", підварюється паралельно квадратній трубі вил.

Наче, все :0)

Ну, на останок ще такий дизайн для мужніх і міцном'язих легінів з полонини: