Наприкінці 2016-го і упродовж усього 2017-го року команда Центру AxioS реалізовувала два власних цільових проекти: ветеранський «Бізнес-Інкубатор» — комплекс інтелектуальної та консалтингової допомоги і підтримки у створенні та розвитку власної справи, а також «Знайди себе в ІТ» — мета якого навчання та сприяння зайнятості в ІТ-сфері.

У 2018-у році ми маємо за мету масштабувати ці проекти, зробити їх загальнонаціональними і більш масовими, більше того — ми вважаємо їх успішну реалізацію не менш важливою, ніж головний напрямок нашої роботи – послуги якісного працевлаштування ветеранів та членів їх родин.
Чому?

Бо і самозайнятість ветеранів (ще й створення додатково нових робочих місць) шляхом їх підприємницької ініціативи, і їх робота у сфері ІТ це те, що змінює на краще не лише життя самих ветеранів, це те що стає краплями змін у океані української економіки, суспільства, держави. Два відповідних проекти є справжніми прикладами реалізації стратегії win-win, коли у виграші — усі учасники процесу: громадяни, роботодавці, суспільство, економіка, місцева громада, держава.
Яким чином?

1) замість того, аби бути пасивними отримувачами соціальної допомоги/невисокого доходу ветерани значно поліпшують власний добробут, а зароблені кошти – витрачають переважно тут, в Україні, підживлюючи економіку і внутрішній попит. Вони та їх родини стають значно більш щасливими та задоволеними життям.

2) державний та міський бюджети отримують як прямі (через оподаткування доходів громадян і прибутків їх компаній), так опосередковані (через оподаткування споживання) податкові надходження, а отже – можливість для фінансування соціальних гарантій та інвестування.

3) компанії-роботодавці отримують як професійну та якісну «робочу силу», вкрай вмотивованих і наполегливих працівників/партнерів, готових до ризику та відкритих до інновацій, так і потенційно нових і корисних партнерів/замовників/підрядників, завдяки яким ринок — зростає, а «пиріг» — збільшується.

4) ринок та економіка отримують нові підприємства та розширення діяльності вже наявних. Що дуже важливо — не у сировинних галузях, а у секторах з високою доданою вартістю. Зокрема і з цих мотивів наш загальнонаціональний Бізнес Інкубатор у 2018-у буде за напрямком hi-tech, а саме націлений на проекти у сферах штучного інтелекту, віртуальної та доданої реальності, smart agriculture, smart city, Big data, 3D друку, генної інженерії, фінтеху, медицини, «зелених» технологій та енергетики, енергоефективності, робототехніки тощо.

5) відповідні проекти є унікальною можливістю знайти достойну та високооплачувану роботу для ветеранів з набутою інвалідністю, серйозними пораненнями та ампутаціями, адже зважаючи на поточну бар'єрність та непристосованість наших міст, транспорту, публічних просторів дистанційна та віддалена робота для них – фактично немає гідних альтернатив на сьогодні.
Теж саме стосується і ветеранів з маленьких міст, містечок та сіл, де вкрай обмежений та негнучкий ринок праці, а підприємницька активність чи/та зайнятість, зокрема і фріланс за допомогою комп'ютера — є справжнім «вікном у світ», а враховуючи рівень оплати і «валютний» аспект доходу – реальною можливістю жити достойно і заможно. Водночас, знову ж таки, витрачають зароблені кошти ветерани «на місці», чим підживлювати економіку малої Батьківщини зокрема і України загалом.

6) особистий приклад та «Історії Успіху» таких же українців, ще й з ветеранським бекграундом – мотивують та надихають інших. «Він зміг, то ж і я маю спробувати». Це може допомогти перебороти особисті складнощі, зневіру, апатію, відчай, ті стереотипи, кліше та стигматизацію ветеранів і їх досвіду, що, на жаль, нав'язуються не тільки ззовні окупантом та агресором. Навіть декілька, що вже говорити про десятки подібних кейсів зможуть розвінчати усі міфи, що у них як у пророцтвах, які самозбуваються, починають вірити, на жаль, як самі ветерани, так і здорова частина суспільства (а «нездорова» — так тим паче).

7) Останній з головних (а додаткових переваг – ще понад десяток) із зазначених тут мотивів за переліком, але не зазначенням: розвиток підприємництва, малого і середнього бізнесу, зайнятості у ІТ-компаніях, із їх стандартами, доходами, менеджментом і підходом до власної команди усе це сприяє розвитку місцевих спільнот, соціуму, усього того, що ми називаємо активним громадянським суспільством та небайдужими громадянами. Адже усі ці люди, усі ці ветерани, які мають власну справу чи/та достойний дохід — усі вони значно менш залежні від неефективних чиновників, хабарів, популістів-політиканів, неефективного великого (дуже не люблю це слово, але тут воно справді доречне – «оліхархічного») бізнесу, що існує лише за рахунок бюрократично-корупційно-кримінальної ренти, а не ринкових переваг.

Усі ці люди і зараз, і у майбутньому – активно відстоюють свої права, вимагають дотримання законності, виконання місцевими і державними чиновниками своїх зобов'язань, голосують на виборах своєю головою, а не гречкою/порадами «розмовляючих голів з ящику», словом усі ці люди, які мають нормальну зайнятість, окрім, власне, того, що вони роблять у її межах – змінюють нашу країну на краще і поза нею.

Саме тому від імені команди Центру AxioS запрошую долучитися та підтримати ці дві вкрай необхідні не тільки для ветеранів, але й загалом для України ініціативи.
Крізь терни до зірок! Разом.

Керівник Центру AxioS
Олег Магалецький