Соціалістичні(ліві) ідеї досі мають своїх прихильників(пенсії, безплатні освіта, житло і медицина для всіх). Навіть Обама в США намагався це пропагувати в медицині.

СРСР розпався з багатьох причин, основними була зрада керівництва країни в обмін на рахунки в швейцарських банках, можливість розграбувати безкарно країну, заробити на цьому для дітей і онуків, правнуків.

Світом править сила, позбавити ядерної зброї вдалось тільки Україну, перевезли третій арсенал ( > 1000 боєголовок) в Росію.

США та ЄС були зацікавлені в тому щоб ЯЗ контролювала і зберігала якась країна. Росія мала кращі за якістю еліти, більше ресурсів, населення, території.

Є три типи «грошей» долари ФРС, євро ЄЦБ, рублі РФ. Цінність не тільки в папері та «електронних записах» на серверах банків. Є ресурси і їх постійні джерела. А також люди. Ще земля, копалини, вода, території.

60cb069238f49.jpg

Гроші складна система, яка базована на довірі людей, обслуговує реальний та фінансовий сектори. Краще володіти країною з 100-150 млн населенням, зброєю ніж десятками мільярдів доларів.

На прикладі біткоїна можете зрозуміти, що гроші беруть «незвідки».

Але важливо контролювати фінансові та економічні системи основних гравців: США, ЄС, КНР.

Гроші вигадують і знищують. 35 років тому був радянський карбованець(рубль), яким користувались 285 млн людей СРСР, ще якісь розрахунки, борги міжнародної торгівлі соцтабору.

Зараз від карбованця і сліду майже нема, ту систему знищили. Залишились лише паперові і залізні артефакти.

Російський рубль з 150 млн людей в системі лише «бліда копія». Але можна зрозуміти, що грошову, фінансову систему можна створити за пару десятків років.

Так само зробили долар світовою валютою, яку забезпечують, захищають армія і флот США, банки, біржі, фондові ринки та економіка великої країни з 330 млн населення та десятки мільйонів «фанатів долара» за межами США.

Щоб зробити долар світовою валютою знадобились дві світові війни, які американці фінансували, на яких добре заробили. WWII фактично витягла американську економіку з Великої депресії 1929-1939. Перемога у холодній WWIII 1979-1999 років дозволила США поширити могутність долара та своєї фінансової системи на уламки СРСР. Хоч варто віддати належне Україна, Росія, Білорусь, Казахстан, Грузія та решта країн уламків СРСР намагаються досі захистити власні економіки запровадженням гривні, рубля, ларі, теньге.