Прочитав, що значна частина школярів не планує залишатись в Україні після закінчення школи.

В такому випадку чому українські платники податків мають платити за шкільну освіту тих майбутніх науковців, які хочуть емігрувати?

Гарантувати безплатну освіту для 1-5 класу, а за освіту у 6-11класі хай батьки платять з власної кишені. Або діти самі заробляють (кредит, тощо).

Шкільна освіта за 6-11 клас коштує ті самі 300-800 тисяч гривень на одного учня.

Якщо школярі планують емігрувати, то хай самі оплатять власну середню освіту.

Як отримати безплатну освіту, то хочуть соціалізм, а як емігрувати і заробляти гроші в США, ЄС то вже капіталізм :)

Те саме стосується студентів, які не платять за вищу освіту, навчаються «на бюджеті», що коштує платникам податків $30-50 тисяч на рік за одного студента. Якщо якість вищої освіти в Україні низька, то який сенс витрачати величезний капітал у 155 млрд гривень(€5 млрд) щороку на таку освіту?

Фактично кожен емігрант працездатного віку це втрата нацією €250-500 тисяч! Які були проінвестовані в їх освіту, охорону здоров'я за 10-15 років. Про ці втрати наша «щедра» держава не думає вже 30 років. А мала б! Один мільйон українських емігрантів в країни ЄС це втрата 250-500 млрд євро!

(так тролю капіталістів лібералів)


P.S. Я отримав безплатно середню та університетську освіту у 1984-1999 роках. Тому мабуть назавжди залишусь соціалістом, бо вважаю, що ми маємо передавати найкраще нашим дітям як наші батьки в свій час. Адже в будівництво гуртожитків, корпусів університетів 1960-2000 роках був інвестований величезний капітал нації. Це є загальнонаціональним надбанням. Людина в 6-21 рік практично завжди не має чим платити за освіту. Тому мудро вивчити наступне покоління безплатно, щоб воно в 20-60 років працювало заради добробуту нації і віддавало сили і вміння вже своїм дітям.

p.p.s. Як спроба відновити втрачений потенціал освіти команда президента має рацію. Навіть якщо з 1-2 спроби не вийде, то з 4-5 з врахуванням помилок, відкидання хибних напрямків може вдатись. Всі технології класичних університетів відомі. Можна додати досвід останніх 20-30 років в галузі дистанційної освіти, експериментів у навчанні.

А тепер максимально цинічно. Є такий біоробот — людина. Створенний прибульцями з інших галактик, планет методом генної інженерії від 5 до 100 тисяч років тому. Для видобування корисних копалин на різних планетах.

В сучасній економічній системі базові моделі, мінімально навчені «штучні інтелекти» коштують від $100 до $500 тисяч доларів. Виробництво триває 16-18 років. Собівартість від $100 тисяч. З гарно прокачаним штучним інтелектом вартість може сягати $1-5 млн доларів. Роботи вміють самостійно харчуватись з 1 року, розмножуватись, навчати собі подібних.

Як кожна країна, держава використовує власних біороботів є різні економічні моделі, що залежать від культури, яка сформувалась за 300-3000 років.

Якщо взяти провідні економіки світу США, Німеччину, Данію, Нідерланди, Велику Британію, Швецію, Швейцарію, Японію, то легко можна порахувати економічний ефект від використання протягом 20-40 років. Мінімально 20 років.

Щороку витрати бізнесу на обслуговування(зарплата) одного біороботу складають 40-100 тисяч. Відповідно бізнес заробляє приблизно стільки ж. Тобто прогнозоватий дохід в найкращих економіках $50 тисяч * 20-40 років. Тобто $1-2 млн.

Якщо підприємці, бізнес країни платять і заробляють на біороботах лише $10-20 тисяч на рік, то і ціна таких біороботів $100-$200 тисяч. Тому біороботи тікають в країни, де підприємці платять в 2-4 рази більше, відповідна вартість біороботів вища.

ЧОму тікають? Бо розумні, штучний інтелект, вміють навчатись, думати, шукать де краще!

Бізнес і держава це конгломерат, який отримує дохід з населення. Отримують вершки, невелика група від 1000 до 10000 тисяч людей, на яких працюють десятки мільйонів. Витрачати мільярди доларів на освіту біороботів чи ні вирішує ця умовна тисяча людей. Тобто можна не витрачати і вартість «тупого» біоробота без шкільної та вищої освіти 100 тисяч євро. А можна витрачати, тоді вартість зросте до 500 тисяч євро.

Безплатного звісно нема. Є шкільна освіта 40-100 тисяч євро за 10 років, є вища 50 тисяч євро за 5 років. Якщо актив за 10-15 років можна освітою прокачати за 100 тисяч євро до $300-500 тисяч, то звісно в освіті є сенс. І це не залежить «держава» заплатить за освіту, чи сам біоробот з штучним інтелектом, чи бізнес, який потім заробляє більше.